EF » EFnet » Novice » Na razstavi Portreti znanosti UL tudi portret izr. prof. dr. Pavasović Trošt

Na razstavi Portreti znanosti UL tudi portret izr. prof. dr. Pavasović Trošt

28.11.2022

Na Univerzi v Ljubljani so pripravili razstavo Portreti znanosti, ki prinaša inovativne portrete osemnajstih vrhunskih raziskovalk in raziskovalcev UL ter zgodovinska portreta dr. Ane Kansky, prejemnice prvega doktorata na Univerzi v Ljubljani in dr. Frana Ramovša, ki je imel 3. decembra 1919 na novoustanovljeni univerzi prvo predavanje. Razstava, ki bo od novembra do sredine januarja na ogled na eni najbolj obiskanih lokacij v Ljubljani, Krakovskem nasipu, bo del tedna zveze desetih evropskih univerz EUTOPIA. Uradno odprtje razstave z vodenim ogledom je potekala v sredo, 23. novembra.

Med inovativnimi portreti je tudi portret izr. prof. dr. Tamare Pavasović Trošt z Ekonomske fakultete UL, ki se raziskovalno ukvarja z vprašanji identitetnih politik, populizma, (ne)strpnosti, vloge šol in učbenikov na oblikovanje identitet in vrednot mladih ter z vplivom genetskih testov porekla na družbene odnose. V raziskovanju uporablja kvalitativne metode, kot so globinski intervjuji in vsebinsko analizotekstov. Poučuje družbene in kulturne vidike mednarodnega poslovanja na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani.

Z razstavo želijo poudariti pomen znanosti v družbi, raziskovalne uspehe Univerze v Ljubljani in univerzo še bolj povezovati z mestom ter njegovimi prebivalci in obiskovalci. »Znanost in želja po vednosti sta temelj napredka družbe od začetkov civilizacije, univerze pa krovne inštitucije razvoja in odkrivanja novih znanj. Tradicijo odličnega raziskovalnega dela nadaljujejo današnje znanstvenice in znanstveniki. Na razstavi bodo predstavljeni raziskovalci in raziskovalke, ki se uvrščajo v vrh domače in mednarodne znanosti. Izbor je nepopoln in naša zaveza je, da ga v prihodnje dopolnjujemo z novimi portreti, pravi rektor Univerze v Ljubljani, prof. dr. Gregor Majdič.

Fotografsko izvedbo so na UL zaupali Arneju Hodaliču in Katji Bidovec, ki sta se v zadnjih letih z nekaj odmevnimi projekti specializirala tudi za fotografiranje znanosti. Arne Hodalič in Katja Bidovec sta sicer fotografski tandem, ki skupaj ustvarjate že nekaj let: »Tokrat je bilo najino delo prepleteno z znanostjo, kjer pa ni šlo le za enostavno portretiranje, temveč sva želela delo znanstvenic in znanstvenikov na inovativne načine vizualno implementirati v vsako fotografijo ter tako obiskovalcem razstave znanost predstaviti na nekoliko drugačen način.

Razstava je del številnih aktivnosti univerze na področju komuniciranja znanosti, utrjevanja zaupanja v znanost in dviga ugleda znanosti v družbi, tokratne fotografije pa dokazujejo, da lahko ravno preplet umetnosti in znanosti ponuja nove možnosti na področju komuniciranja znanosti, pa izpostavlja kurator razstave izr. prof. dr. Dejan Jontes.

Več o razstavi.

Več fotografij odprtja razstave.

Foto: Bor Slana/STA


Image gallery:

Publish your comment: