EF » EFnet » Novice » FDI Summit 2023 v znamenju poudarjanja reform

FDI Summit 2023 v znamenju poudarjanja reform

28.02.2023

Ljubljana, 28. februarja – Slovenija mora izkoristiti potenciale v ustvarjanju prijaznega in stimulativnega delovnega okolja za visoko usposobljeno delovno silo ter še naprej vlagati v dobaviteljska podjetja. Ob tem je nujno, da sprejme reforme na številnih področjih, je bil poudarek prvega dela konference FDI Summit, ki danes poteka na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani.

“Čakajo nas številne reforme, med drugim zdravstvena in davčna reforma, reforma javnega sektorja in stanovanjske politike. Vse to, da bi lahko povečali konkurenčnost slovenskega gospodarstva, ob tem pa zagotovili stabilne prihodke v proračun,” je v nagovoru na konferenci dejal finančni minister Klemen Boštjančič. Ob tem je ponovil, da ima Slovenija v primerjavi z drugimi državami previsoko obdavčitev dela in prenizko obdavčitev premoženja.

Slovenijo je tako kot ostale države prizadela pandemija covida-19, kar je pomenilo tudi večje izdatke, s tem pa tudi višji proračunski primanjkljaj. Vlada pričakuje, da bo letos ta znašal pet odstotkov, v čemer so zajete tudi rezerve za nepredvidene izdatke. Prihodnje leto pa naj bi primanjkljaj znašal manj kot tri odstotke, je dejal Boštjančič. Ob tem je pohvalil napore Evropske komisije o novem evropskem gospodarskem okvirju, v katere je Slovenija močno vpeta. Napovedal je, da bo Slovenija gostila evropsko konferenco o tem področju.

Predsednica Slovensko-nemške gospodarske zbornice Dagmar von Bohnstein je poudarila pomen sodelovanja med slovenskim in nemškim gospodarstvom, ob tem pa izpostavila nujnost sodelovanja z vlado. Nemško gospodarstvo v Sloveniji je pripravilo dokument, ki so ga predali premierju Robertu Golobu. V njem opozarjajo na pomanjkanje delovne sile v Sloveniji in pozivajo k večjemu upoštevanju pravil notranjega trga, ki predvideva enako obravnavo slovenskih podjetij in podjetij iz EU. V njem je tudi poziv k modernizaciji infrastrukture, predvsem železniške, je dejala von Bohnsteinova. Ob tem je opozorila na težave na področju birokracije, zdravstvenega sistema, zaposlovanja in težave pri nagrajevanju zaposlenih. “Slovenija zaradi omenjenih izzivov tvega, da jo bodo prehitele druge države, ki se potegujejo za podobne investicije,” je dejala.

FDI Summit, katerega začetki segajo v 2007, organizirajo Slovensko-nemška gospodarska zbornica, ljubljanska ekonomska fakulteta in Slovenia Times. Dekanja Ekonomske fakultete prof. dr. Metka Tekavčič je poudarila pomen te fakultete na področju zagotavljanja kadrov, pa tudi mednarodne vpetosti fakultete. Tekavčič je dejala, da bo fakulteta podjetniku in ustanovitelju Pipistrela Ivu Boscarolu, ki bi moral danes sodelovati na eni izmed okroglih miz, a se je opravičil, podelila častni doktorat za zasluge na področju gospodarstva.

Vodilna tema letošnje konference so naraščajoča geopolitična tveganja v svetu in položaj Slovenije v teh procesih. Poleg posledic ruskega napada na Ukrajino in zahodnih sankcij proti Rusiji ter novih geopolitičnih odnosov v svetu, ki jih to prinaša, so velik izziv za Evropo in svet trenutno velikanske spremembe v dobavnih verigah po koronski krizi. Na konferenci bo govora o vplivu tujih naložb v srednji, vzhodni in jugovzhodni Evropi, na okroglih mizah pa se bodo dotaknili konkurenčnosti slovenskega poslovnega okolja z vidika institucij in investitorjev ter kadrovske problematike. Profesor z ljubljanske ekonomske fakultete prof. dr. Mojmir Mrak bo predstavil razmere, s katerimi se srečuje slovensko gospodarstvo v luči naraščajočih geopolitičnih tveganj, konferenca pa se bo zaključila z okroglo mizo na to temo.

Na konferenci bosta poleg Boštjančiča govorila še ministra za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han ter za visoko šolstvo, znanost in inovacije Igor Papič. Poleg tega bo na dogodku sodelovalo več vidnih slovenskih gospodarstvenikov in predstavnikov nemških vlagateljev v Slovenijo. Med temi bodo prvi možje Hidrie, Rika in BSH Nazarje Iztok Seljak, Janez Škrabec in Boštjan Gorjup, generalna direktorja Fraporta Slovenija in ebm-papst Slovenija Babett Stapel in Aleš Poljanšek ter direktorica upravljanja s človeškimi viri pri logističnem velikanu DB Schenker Rebecca Koch.

VIR: STA

Foto: STA


Image gallery:

Related news

Publish your comment: