EF » EFnet » Novice » Bosanska umetnika prinašata Krajino in pogled skozi Okna Bihaća

Bosanska umetnika prinašata Krajino in pogled skozi Okna Bihaća

22.05.2023

V torek, 9. maja 2023, je v galeriji Ekonomske fakultete v Ljubljani potekalo uradno odprtje razstave »Okna in Krajina«. Umetnika Sead in Hazer Emrić, oče in sin iz Bihaća v Bosni, sta predstavila svoja umetniška dela. Cikla »Okna« in »Krajina« sta se lepo dopolnjevala, in čeprav je vsak od slikarjev uporabljal drugačne materiale in ustvarjal svoja dela na drugačen način, oba povezuje pridih predstave o neznanem ob opazovanju pokrajine v različnih oblikah.

Projekt »Okna« mladega slikarja Hazerja Emrića je bil prvič predstavljen v naši galeriji. Okna predstavljajo pogled od znotraj, skozi zavese in mreže za komarje, ki zamegljujejo pogled na oddaljeno pokrajino in sonce. Možnosti prihodnosti na obzorju so jasno zaznamovane s stanjem sedanjosti. Medtem ko Emrić še vedno študira slikarstvo na Akademiji za umetnost v Banja Luki, raziskuje onkraj klasičnega slikarstva in odkriva nove tehnike tiska v plasteh. Pogledi niso realistični in si jih umetnik notranje zamišlja. »Okna priložnosti za moja prihodnja umetniška dela,« pojasnjuje Emrić, ko se potopi v otroške spomine na dneve, ko je gledal skozi okna svojega doma.

»Krajina« je razstava izbranih del očeta, znanega uveljavljenega umetnika Seada Emrića, ki je član Društva likovnih umetnikov Bosne in Hercegovine (ULU-BiH) in Društva likovnih umetnikov uporabne umetnosti (ULUPUBiH). Njegova dela odlično dopolnjujejo odprtje razstave. S hvaležnostjo in spoštovanjem do slovenskih kolegov je skrbno izbral in intuitivno ustvaril svojo umetnost – »kolaž« upodobitev, za katere čuti, da jih ponuja njegova rodna dežela, ter moč in junaško zgodovino te dežele. Emrić je svoje razmišljanje o razstavi sklenil z idejo o povezovanju: »Za Bosance in Slovence je koristno, da se zbližajo in spoznajo.«

Danica Tajčman, EFnews


Image gallery:

Publish your comment: