EF » EFnet » Novice » Senat Univerze v Ljubljani potrdil novo celostno grafično podobo

Senat Univerze v Ljubljani potrdil novo celostno grafično podobo

29.06.2023

Senat Univerze v Ljubljani (UL) je na svoji 19. redni seji 27. junija 2023 potrdil idejno rešitev oblikovne in sistemske rešitve celostne grafične podobe UL in njenih članic.

Nova celostna grafična podoba, katere idejno rešitev je včeraj potrdil senat UL, deluje kot nadaljevanje prejšnje identitete. Idejna rešitev ohranja povezanost s pročeljem stavbe Deželnega dvorca, sedežem in simbolom Univerze v Ljubljani, obenem pa je novi logotip v primerjavi s starim znakom izrazito bolj viden in čitljiv. Znak Deželnega dvorca s svojo odprtostjo ponazarja pozitiven element, saj komunicira razvoj v prihodnosti. Nova sistemska rešitev upošteva organizacijsko razvejanost UL, s svojo modularno zgradbo pa nudi zadosti odprto sistemsko rešitev za kasnejše dodajanje novih entitet. Avtorji idejnega predloga so Špela Pfeifer, Martin Košir, Igor Savič in Mitja Jereb iz agencije PM, poslovni mediji d. o. o.

Del nove celostne grafične podobe je na Brumnovem bienalu nagrajena črkovna vrsta Univerza Sans avtorice Alje Herlah. Črkovna vrsta Univerza Sans je sodoben in svež hibrid med geometrijskim in humanističnim sans-serifom s svojstvenim slogom, na katerega je vplivala kombinacija slovenske avantgarde z nekaterimi prepoznavnimi oblikami, ki so znane v slovenski tipografiji.

Potrjena idejna rešitev oblikovne in sistemske rešitve celostne grafične podobe UL in njenih članic je bila izbrana na javnem natečaju letos spomladi. Nova celostna grafična podoba se bo pričela uporabljati predvidoma s 1. januarjem prihodnje leto – sprva v digitalnih okoljih, nato pa še v vseh ostalih oblikah in kanalih.


Publish your comment: