EF » EFnet » Novice » PŠKM 2023: Naložbe v kulturo bodo ključ za prihodnost, polno inovacij

PŠKM 2023: Naložbe v kulturo bodo ključ za prihodnost, polno inovacij

06.07.2023

Deveta izvedba Poletne šole kulturnega managementa (PŠKM) se letos ponovno predstavlja s petdnevnim izobraževalnim programom, ki združuje umetnost, kulturo, podjetništvo in management. Izobraževanja se bodo odvijala v obliki predavanj, okroglih miz in celodnevnih delavnic, z izrazitim poudarkom na timskem delu. Letošnji glavni cilj Poletne šole kulturnega managementa je vzpostaviti kulturo sodelovanja med udeleženci, spodbuditi njihovo kreativnost in razviti podjetniško usmerjenost na področju kulture. Letošnja osrednja tematika Poletne šole kulturnega managementa je »Kulturna politika in mladi: ustvarjanje pogojev za ustvarjalno in podjetniško delovanje v kulturnem sektorju«.

Na današnji okrogli mizi na Ekonomski fakulteti v Ljubljani so sodelovali pomembni udeleženci s področja kulture in politike. Med njimi so bili ministrica za kulturo, doc. dr. Asta Vrečko, predstavnica Direktorata za razvoj kulturnih politik, Tjaša Pureber, dipl. pol.,  in prof. dr. Bogomir Kovač z Ekonomske fakultete. V dveh urah razprave so se dotaknili številnih pomembnih tem.

Ministrica za kulturo je poudarila, da sta »kreativna kulturna dejavnost in umetnost nepogrešljiva v evropski trajnostni paradigmi, saj ponujata privlačne trajnostne rešitve. Kljub temu se soočamo s pomembnimi generacijskimi spremembami, zato je nujno naše delovanje prilagoditi novim interesom in orodjem, kot sta digitalizacija in umetna inteligenca.«

Direktorica Pureber je dodala, da »kultura ustvarja vključujoče življenjsko okolje, saj njeni projekti ustvarjajo izkušnje, ki bogatijo naša življenja. Vendar se pogosto spregleda, da je kultura tesno povezana z drugimi sektorji«.

Vlada se je zavezala k razvoju modela v Sloveniji, ki bo vključeval vse segmente družbe ter temeljil na dialogu med predstavniki vlade, umetniki, kulturnimi ustanovami, nevladnimi organizacijami in širšo zainteresirano javnostjo. Prof. dr. Kovač je izpostavil, da »sta kreativnost in kritičnost tisto, kar najbolj pogrešamo v naši družbi. Vendar pa lahko ta elementa prideta do izraza le, če država zagotavlja stabilnost in varnost tistim, ki se odločijo delovati v kulturnem sektorju. Čas je, da prenehamo z nepotrebnimi posegi v zakonodajo, ki mora biti jasna, trdna in splošno sprejemljiva. Pomembno je določiti jasne strategije, ki jim je treba dati čas za razvoj, ter ponovno postaviti kulturo v ospredje v svetu, kjer je glavni poudarek na dobičku.«

Za konec toplo pozdravljam vse udeležence Poletne šole kulturnega managementa! Želim vam prijetno in poučno izobraževalno izkušnjo, ki vam bo v prihodnosti omogočila uporabo pridobljenega znanja kot vodilnim osebnostim na področju kulture.

Christian Lasalvia, EFnews


Image gallery:

Publish your comment: