EF » EFnet » Novice » Novo v Galeriji EF | Miljenko Bengez »Barve Mediterana«

Novo v Galeriji EF | Miljenko Bengez »Barve Mediterana«

17.08.2023

Septembra 2023 si bomo ogledali razstavo umetnika Miljenka Bengeza.

MILJENKO BENGEZ se je rodil v Zagrebu leta 1954. V 80. letih se prične ukvarjati z likovno umetnostjo. Od leta 1984-1989 študira slikarstvo pod mentorstvom prof. Vilim Svečnjaka. Njegova prva samostojna razstava je v Ljubljani, leta 1987. Tri leta zatem Bengez odide v Firence, kjer se pri prof. Paseriji, izpopolnjuje in zaključi študij restavratorstva. Nato odide v New York, kjer sprejme dolgoročno ponudbo za sodelovanje s SE Fine Art Gallery Feinman. Med bivanjem v New Yorku, do leta 2000, aktivno razstavlja po ZDA, Italiji ter na Hrvaškem. Od leta 1997, v sodelovanju z galerijo L’ Incisione, producira dela v sitotisku, galerija pa izda tudi njegovo monografijo z naslovom BENGEZ. Leta 2001 začne sodelovati s Free Art Gallery iz Vidma, ki organizira njegove razstave po vsej Italiji in ga s tem postavi na vidno mesto italijanske umetnostne scene.

Do danes je Bengez razstavljal na več kot 71 samostojnih razstavah, njegove slike pa so del številnih zasebnih umetniških zbirk v evropskih državah, pa tudi v ZDA in na Japonskem. Od leta 1994 je član Hrvaškega združenja likovnih umetnikov.

AVTOR O SVOJEM DELU:

»…Umetnost ne bi obstajala brez možnosti izražanja lastne ideje ali koncepta. Moje delo je nenehno iskanje najboljšega načina za razlago svoje ideje o sebi in svetu, ki me obdaja. Znanje se stalno spreminja. Vsako delo, ki ga ustvarim, je sočasno razširitev preteklosti od koder prihajam, moja osebna izkušnja, refleksija krajev, ki sem jih obiskal in kar sem tam spoznal, kakor tudi moja vizija prihodnosti, proti kateri potujem. Ne omejujem se le na en medij ali slog in po navadi nimam čisto jasne zamisli o slikah vnaprej. Pogosto moje slike nastanejo z izhodiščno idejo o barvi in se nato razvijejo v kompozicije, v katerih barve ostajajo osnovni subjekt. V delih povzemam okolje, vendar nisem foto-realističen slikar. Kot umetnik mi je dovoljeno spreminjati stvari. To je umetniška svoboda. Zame je umetnost sinteza mojih občutenj subjekta ali barv, ki me navdihujejo, ter materialov in tehnik, ki jih uporabljam. Enostavno pustim, da se zgodi – včasih čakam, včasih tavam naokoli, dokler ne pride pravi trenutek. Ko je moja slika enkrat končana in izpostavljena gledalcem, in če jih slika zaustavi vsaj za trenutek, da jo opazujejo in razmišljajo o njej, takrat lahko rečem, da je moje delo dobro opravljeno…«

Miljenko Bengez

Razstavo si lahko ogledate septembra v prostorih Galerije EF.

Vljudno vabljeni!


Image gallery:

Publish your comment: