EF » EFnet » Novice » Uspeh slovenske ekipe na Mednarodni ekonomski olimpijadi

Uspeh slovenske ekipe na Mednarodni ekonomski olimpijadi

02.08.2023

Od 24. julija do 2. avgusta je hibridno v Volosu v Grčiji in preko spleta potekala 6. Mednarodna ekonomska olimpijada za srednješolce. Na olimpijadi je sodelovalo 223 dijakinj in dijakov iz 47 držav in ozemelj. Slovenijo so v Grčiji zastopali Živa Cvitkovič, Špela Gačnik in Žiga Groff z Gimnazije Bežigrad, Benjamin Gašperin z Gimnazije Kranj in Jakob Grmek s Škofijske gimnazije Vipava. Tekmovalci so se na olimpijadi pomerili v treh preizkušnjah: individualnih tekmovanjih iz ekonomije in iz finančne pismenosti ter skupinskem tekmovanju v pripravi študije poslovnega primera.

 

Uspeh slovenske ekipe je bil izjemen, v Slovenijo se je vrnila s 5 medaljami! Jakob Grmek je osvojil zlato medaljo, Špela Gačnik, Žiga Groff in Benjamin Gašperin so osvojili srebrne medalje, Živa Cvitkovič pa bronasto medaljo. Poleg individualnih dosežkov je slovenska ekipa zasedla odlično 6. mesto v razvrstitvi vseh ekip in še boljše 3. mesto v skupnem seštevku točk iz finančne pismenosti.

 

Ekipo sta na olimpijadi vodila asist. dr. Aleš Toman z Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani in prof. dr. Tomaž Košir s Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani. Poleg njiju so pri pripravah ekipe sodelovali še doc. dr. Tanja Istenič, izr. prof. dr. Darija Aleksić in izr. prof. dr. Damjana Kokol Bukovšek z Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani.

 

Priprave na tekmovanje in udeležbo slovenske ekipe na tekmovanju v Grčiji so finančno podprli Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije, podjetja GEN-I, MAZARS, Generali Investments in Nova Ljubljanska banka ter Ekonomska Fakulteta in Fakulteta za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani.


Image gallery:

Publish your comment: