EF » EFnet » Napovedujemo » Novo v Mali galeriji | Jon Derganc »Bose«

Novo v Mali galeriji | Jon Derganc »Bose«

25.09.2023

Oktobra 2023 si bomo v Mali galeriji Ekonomske fakultete ogledali razstavo z naslovom »Bose« umetnika Jona Derganca.

Jon Derganc živi in dela v Ljubljani. Leta 2011 je diplomiral na ALUO v Ljubljani, leta 2014 pa je dokončal magistrski študij v Kalkuti v Indiji. Ustvarja predvsem z medijem fotografije; na film in v digitalni obliki. S svojimi deli raziskuje meje zmožnosti fotografije, da objektivno predstavlja svet in da fotografsko reprezentacijo preoblikuje v novo – fotografsko – stvarnost.

Ob svoji razstavi v Mali galeriji Ekonomske fakultete je zapisal:

Bikash Bose ima studio v južni Kalkuti v Indiji, kjer razvija črno-bele filme in izdeluje črno-bele  povečave fotografij. Tudi zame je razvijal filme in izdeloval povečave med mojim dvoinpolletnim bivanjem v tem mestu.

Mala galerija Ekonomske fakultete, kjer je postavljena razstava Bose, se nahaja v širokem hodniku poleg Centralne ekonomske knjižnice. Glavni vir naravne svetlobe na enem koncu galerije je veliko okroglo okno, čez katerega je nameščena velika povečava podobe rdeče LED diode. Ta zaradi mesta montaže in načina tiska učinkuje kot okrogla svetlobna škatla, ki pa jo od zadaj osvetljuje naravna – dnevna oziroma sončna – svetloba. Osvetlitev prostora, ki jo nudi podoba LED diode, ki spominja na vzhajajoče ali zahajajoče sonce, se tako spreminja glede na čas dneva in vremenske razmere.

Na drugem koncu galerije je na steno naslonjena meter dolga modificirana LED temnična luč (darkroom safelight), ki na vsakih 30 sekund zamenja barvo osvetlitve.

Tako se na obeh koncih hodnika meri čas, vendar na dva različna načina.

V sredini hodnika ob zunanji steni, med barvnima svetlobnima viroma, je delovna miza, na kateri stoji namizna LED svetilka s kontrolirano svetlobo, primerna za ocenjevanje ujemanja barv. Svetilka osvetljuje neokvirjeno srebroželatinasto fotografijo, na kateri je, med drugim, vidna ploščica z napisom »BOSE«.

Razstavo si lahko ogledate oktobra v prostorih Male galerije EF.

Vljudno vabljeni!


Image gallery:

Publish your comment: