EF » EFnet » Napovedujemo » Novo v Galeriji EF | Radovan Gregorčič »Kozmotripi«

Novo v Galeriji EF | Radovan Gregorčič »Kozmotripi«

17.10.2023

Novembra in decembra 2023 si bomo ogledali razstavo umetnika Radovana Gregorčiča.

Radovan Gregorčič se je rodil leta 1956 v Postojni. Po končani šoli tehnične stroke je svojo ustvarjalno izraznost našel v oblikovanju unikatnih svetilk in drugih unikatnih izdelkov iz stekla, keramike, medenine in kamna. Zadnjih sedem let se posveča predvsem oblikovanju keramike in stekla. Razstavlja na samostojnih in skupinskih razstavah doma in v tujini. Živi in deluje v Sežani.

Navdih za ustvarjanje išče v širši naravi kozmosa in raziskuje pozitivne vplive planetov, zvezd in galaksij ter svetlobe na nas in našo ustvarjalnost. Pri svojem delu združuje znanja oblikovanja keramike, steklarstva, kamnoseštva in elektrotehnike. Je mojster izdelave svojevrstnih materialov po lastnih recepturah. Pri oblikovanju razvija tudi edinstvene tehnike za dosego specifičnih struktur. Izstopa njegov visokotransparentni porcelan, s katerim s pomočjo svetlobe ustvarja zanimive vizualne učinke.

Kozmotripi je razstava, na kateri se Radovan Gregorčič predstavlja s svojimi novejšimi deli. Poglablja se v razmišljanje o večnosti in neskončnosti vesoljnih prostranstev. Vzpostavlja razmerje do interpretacije kozmosa, kjer prepušča domišljijo čutenju med tukaj zaznavnim in oddaljeno neznanim. Nastanek vsega, kar vidimo z Zemlje do horizonta, zaznavnega v vizualizaciji, doživlja kot vročo in gosto zmes materije prežeto z energijo, ki ekspandira v množici drobnih kraterjev.

Pri svojem likovnem oblikovanju tako daje domišljiji prosto pot pri izbiri materialov, ki jih transformira skozi proces žganja v visokih temperaturah do 1300 stopinj Celzija in jih nato izpostavi izjemno hitremu ohlajanju. Velikokrat prav to doprinaša k doseganju posebnih in nepredvidljivih struktur.

Odprtje razstave bo v torek, 7. novembra 2023, ob 17. uri, v Galeriji EF.

Vljudno vabljeni!


Image gallery:

Publish your comment: