EF » EFnet » Napovedujemo » Novo v Mali galeriji | Tina Volarič »Pod lustrom«

Novo v Mali galeriji | Tina Volarič »Pod lustrom«

23.10.2023

Novembra in decembra 2023 si bomo v Mali galeriji Ekonomske fakultete ogledali razstavo z naslovom »Pod lustrom« umetnice Tine Volarič.

Tina Volarič je po končani Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo študij nadaljevala na Filozofski fakulteti, kjer je magistrirala na temo burkeških likov v ljudskem lutkarstvu. Že med študijem jo je spremljalo likovno ustvarjanje, ki ga je sčasoma profesionarizirala: od leta 2013 deluje kot ilustratorka, samozaposlena v kulturi. Snuje avtorske slikanice za otroke in odrasle, glasbene albume, muzejske vodnike ter knjižne naslovnice. Ilustracije objavlja v otroških revijah Galeb, Ciciban, Cicido in Mavrica. Z ilustracijami je opremila svoj pesniški prvenec Krožnice večglasnih tišin (2014), ki je izšel kot nagrada uršljanki, najbolj perspektivni mladi književnici leta 2013. Občasno se posveča samostojnim serijam, v katerih pogosto sega v intimni prostor doma, spominov in nežne nostalgije. Sodelovala je v mednarodnem projektu Narava in moralni status živali v antiki in srednjem veku ter ustvarila knjigo umetnice Sosedje in tovariši (2023). Je avtorica slikanice brez besed Črta (2021), ki je prejela znak zlata hruška in številna mednarodna priznanja ter slikanice Nonotov zid (2021). Ilustrirala je knjigo Karlo in Stanko (2023) in druge, ki so sledile debitantski slikanici Zgodba o zamorčku Bambuleju in vrtoglavi žirafi Franeta Milčinskega Ježka (2010), nagrajeni kot najlepša knjiga za otroke in mladino na SKS. Razstavljala je na samostojnih in skupinskih razstavah v Sloveniji in v tujini. Iz rodnega Posočja se je preselila na Kras, kjer živi in dela v okolici Štanjela.

Tina Volarič se na razstavi predstavlja z izborom ilustracij iz različnih obdobij in ilustratorskih zgodb. Nekatere je ustvarila za besedila, tako za otroke kot za odrasle, druge so vzniknile iz ideje same na sebi in se v njej zaključile. Nekatere so preproste črno-bele risbe, druge se ne ustrašijo barvitih razmerij. Med njimi so tako manjši kot večji formati. Celota izraža raznolikost, a vse ilustracije prihajajo iz svetlobe istega lustra. In dobra luč, vedo ilustratorke in ilustratorji, je ključna.

Razstavo si lahko ogledate novembra in decembra v prostorih Male galerije EF.

Vljudno vabljeni!


Image gallery:

Publish your comment: