EF » EFnet » Novice » Od iniciative za varno mikromobilnost do prototipa e-skiroja, ki zmanjšuje možnost distrakcij med vožnjo

Od iniciative za varno mikromobilnost do prototipa e-skiroja, ki zmanjšuje možnost distrakcij med vožnjo

03.10.2023

V študijskem letu 2022/2023 so študentke in študenti Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani v zimskem semestru pri predmetu New product development na magistrskem programu Trženje pod mentorstvom doc. dr. Žive Kolbl in prof. dr. Tanje Dmitrović pripravili projekte na področju distrakcij v prometu in varne mikromobilnosti za Zavod VOZIM. Med drugim so se ukvarjali z e-skiroji, ki so predvsem med mladimi zelo priljubljena oblika mobilnosti.

Od osmih projektov je zavod enega izbral za nadaljnji razvoj (Software nadgradnja e-skiroja). Avtorice izbranega projekta so študentke Ekonomske fakultete Simona Vidmar, Regina Bogataj, Brankica Vujić, Danijela Slijepčević in Sanela Šabić, ki so predlagale, kako bi bila lahko mikromobilnost varnejša s prototipom skiroja, ki zmanjšuje možnost distrakcij med vožnjo, kot je telefon, saj je treba krmilo nujno držati z obema rokama. Idejo so nato praktično izvedli dijaka Srednje šole za kemijo, elektrotehniko in računalništvo Celje Aleksander Avžner in Filip Kunej ter njun mentor Davor Zupanc.

Širša akcija in prototip omenjenega skiroja sta bila predstavljena na dogodku, ki je potekal 28. septembra 2023, udeležili pa sta se ga tudi študentki Brankica Vujić in Regina Bogataj (na fotografiji) z Ekonomske fakultete iz skupine študentk, ki se je domislila omenjene ideje.

Mentorici doc. dr. Živa Kolbl in prof. dr. Tanja Dmitrović sta ob dogodku povedali: “Mladi kot varuhi prihodnosti našega planeta v trajnostni mobilnosti prepoznavajo priložnosti za sooblikovanje okoljsko ozaveščenega in družbeno odgovornega sveta. Študenti so oblikovali inovativne rešitve na področju distrakcije v mikromobilnosti: delavnice za ozaveščanje mladih o pomenu varne mikromobilosti, zabavne in izobraževalne aplikacije, nadgradnje programske opreme električnih skuterjev, vse to pa inovativno opremili s kreativno trženjsko komunikacijo. Mladi za mlade so našli rešitve, ki jih Zavod Vozim nadgrajuje v celostni iniciativi: Ne bluzi, z glavo kruzi. Za enega od projektnih predlogov študentov so dijaki Šolskega centra Celje izdelali tudi prototipno rešitev, ki je predstavljena v okviru omenjene iniciative za varno mobilnost.”

Foto: Zavarovalnica Triglav/Žan Osim


Image gallery:

Publish your comment: