EF » EFnet » Novice » Sveži obrazi in pričakovanja: sprejem brucev na Ekonomski fakulteti

Sveži obrazi in pričakovanja: sprejem brucev na Ekonomski fakulteti

02.10.2023

V petek, 29. septembra, so hodnike in predavalnice Ekonomske fakultete v Ljubljani ponovno napolnili študentje, kar naznanja začetek novega akademskega leta. Nedvomno so bili glavni akterji dnevi bruci, ki so prestopili prag nase ustanove, da bi se podali na pot študija ekonomije, v do zadnjega kotička polni veliki dvorani pa jih je nagovoril dekan Ekonomske fakultete, prof. dr. Tomaž Turk.

Ta dan je približno tisoč mladih, med njimi so tudi številni iz različnih delov sveta, enotilo skupno čustvo: tesnobo in hkrati radovednost ob soočenju s to novo pomembno fazo  življenja.

Besede novih študentov odražajo mešanico čustev: “Končno imam več svobode pri upravljanju svojega časa in interesov“, “Komaj čakam, da začnem”, in “Ravno zdaj imam sestanek, da si ogledam stanovanje. Čudno je, a hkrati navdušujoče!” To so le nekateri izmed odzivov, ki sem jih zabeležil med novimi študenti, ko so se potapljali v morje čustev in pričakovanj.

Prodekanja za študijske zadeve, prof. dr. Mojca Indihar Štemberger, je v svojem uvodnem govoru študentom mednarodnega programa poudarila pomembnost te nove stopnje in jih opomnila: “Sedaj ste del sveta, bogatega z novimi priložnostmi, a tudi z naraščajočimi odgovornostmi.”

Po tem, ko so spoznali profesorje prvega letnika, se seznanili z delovnim časom knjižnice in se pogovorili z nekaterimi starejšimi študenti, je besedo prevzel predsednik Študentskega sveta, Matej Lino Pirc: “Poleg študija je treba posvetiti pozornost tudi kulturi, povezovanju in, zakaj ne, zabavi.” Ob tem je predstavil številne dejavnosti in projekte, ki jih organizira skupina Povezani EF, vedno v službi študentov.

Dan se je nadaljeval s pomembnimi informacijami o osveženem Študent net-u, pravilih izpitov, mednarodnih izmenjavah in drugih pomembnih podrobnostih.

Za zaključek so besede prof. dr. Mitje Kovača privedle pridih zgodovine in tradicije: “Pred približno tisoč leti so se mladi, kot ste vi, odločili ustanoviti ustanovo, ki jim bo zagotovila varno okolje za izobraževanje in svobodno rast.  Svojo baklo so prenašali iz generacije v generacijo, in zdaj je v vaših rokah.”

Christian Lasalvia, Efnews


Image gallery:

Publish your comment: