EF » EFnet » Novice » 25. Poslovna konferenca Portorož – PKP

25. Poslovna konferenca Portorož – PKP

22.11.2023

14. in 15. novembra 2023 je v Grand Hotelu Bernardin v Portorožu potekala 25. Poslovna konferenca Portorož (PKP). Osrednja tema letošnje konference je bila umetna inteligenca. Dogodek je odprl dekan prof. dr. Tomaž Turk, ki je povedal nekaj besed o umetni inteligenci, človeški ustvarjalnosti in poslovni trajnosti.

Na odru so nastopili odlični govorci. Prvi je bil Lorenzo Marini, izvršni in kreativni direktor Milan’s Lorenzo Marini Group, ki nam je predstavil, kako lahko isto zgodbo predstavimo na vsaj 99 načinov, in kot je dejal: “Če želite prodati svoje izdelke, morate govoriti jezik svojih strank.” Sledil mu je profesor Spencer Harrison iz poslovne šole INSEAD International, ki nas je razsvetlil s konceptom “umazane inovacije, ki deluje kot poslovni model. Po njegovi predstavitvi je profesor dr. Miha Škerlavaj iz Ekonomske fakultete izvedel kratek pogovor z njim.

Kasneje je profesorica Tiziana Casciaro, ki prihaja iz Rotman School of Management, govorila o deljenju moči za omogočanje trajnostnih podjetij. Maja Mihelčič Kurent, namestnica generalnega direktorja L’Oréala za luksuzno področje podsaharske Afrike, je predstavila, kako se je L’Oréal pripravil na prihodnost. Velimir Bole je začel tradicionalno popoldansko sejo s svojo ekonomsko analizo in napovedmi za prihodnost. V pogovoru s profesorjem dr. Janezom Prašnikarjem sta razpravljala o trajnosti javnih financ, zlatem pravilu in financiranju obnove po poplavah. Zadnje predavanje dneva je vodil Nicolai Tangen, izvršni direktor Norges Bank Investment Management, ki je ponudil zanimiv vpogled v upravljanje največjega suverenega sklada v negotovem svetu.

Drugi dan se je začel z zanimivim predavanjem o umetni inteligenci profesorja doc. dr. Blaža Zupana iz Fakultete za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani: “Govorimo o tem, kako umetna inteligenca spreminja naše življenje, vendar nihče prav dobro ne ve, kaj se bo zares zgodilo ali se že dogaja.” Omenil je, kaj je umetna inteligenca in kako se jo učiti ter razumeti.

Za njim so študentje 30. generacije Mednarodnega magistrskega programa poslovanja in organizacije (IMB) stopili na oder in predstavili svojo raziskavo o spreminjanju vloge umetne inteligence v svetu, na ravni podjetja, delovnega mesta in javnega mnenja. Raziskava je bila objavljena v znanstveni monografiji z naslovom “Beyond Bits and Algorithms: Redefining Businesses and the Future of Work”.

Žiga Zalar, Hana Murovec, Khalid Osmanov in Ekaterina Kuznetsova so predstavili raziskave, ki jih je izvedlo 45 študentov IMB skupaj z njihovimi mentorji, med katerimi so prof. dr. Andreja Cirman, prof. dr. Barbara Čater, prof. dr. Tomaž Čater, prof. dr. Polona Domadenik Muren, doc. dr. Daša Farčnik, prof. dr. Aleš Gorišek, prof. dr. Tanja Istenič, prof. dr. Matjaž Koman, asist. Hana Končan, mag. posl. ved, izr. prof.  Mateja Kos Koklič, prof. dr. Mitja Kovač, asist. Eva Marčič, mag. posl. Ved, doc. dr. Denis Marinšek, asist. Rok Požun, mag. posl. ved, Mauro Pregarc, prof. dr. Tjaša Redek, prof. dr. Nada Zupan in prof. dr. Vesna Žabkar.

Z raziskavo so poskušali razumeti, kaj nekatera slovenska podjetja že počnejo z umetno inteligenco. Kot poroča Eurostat: nekaj več kot 11 % podjetij uporablja umetno inteligenco, z razlikami glede na sektor in velikost. Prevladujejo velika podjetja in v Sloveniji jih je leta 2023 več kot polovica sprejela umetno inteligenco, kar je znatno povečanje glede na leto 2021. Pri uporabi umetne inteligence vodi sektor IKT z več kot 40-odstotnim deležem uvedbe, sledijo poklicne dejavnosti (25 %) ter proizvodnja in trgovina na drobno. (20 %).

Glede trga dela imajo slovenski delavci negativno dojemanje vpliva umetne inteligence na plače, vendar se ne bojijo izgube dela v naslednjih dveh letih. Prav tako verjamejo, da njihove veščine ne bodo vplivale na njihovo zaposlitev in se ne strinjajo, da bo umetna inteligenca znižala vrednost njihovih veščin.

Kot mnogi v panogi priznavajo, je bila uvedba rešitev OpenAI, kot je ChatGPT, novembra 2022 prelomna točka, ki je privedla do tega, da so množice ne samo slišale, temveč tudi uporabljale rešitve umetne inteligence, ki so postale enostavne za uporabo za povprečnega potrošnika, ne da bi moral razumeti tehnologijo za njo. To so le nekateri izsledki njihove raziskave.

Po predstavitvi študentov IMB, ki jo je javnost na konferenci zelo dobro sprejela, se je PKP nadaljeval s Stefanom Rohringerjem, namestnikom tehničnega direktorja in podpredsednikom Infineon Technologies Avstrija, Brankom Žibretom, partnerjem in izvršnim direktorjem pri Kearneyju, ter tudi s panelno razpravo s slovenskimi menedžerji. Intenzivna dva dni sta se zaključila z razpravo z Davorinom Kračunom, predsednikom Fiskalnega sveta.

Ekonomska šola že 25 let sodeluje z mentorji in študenti programa IMB pri organizaciji Poslovne konference Portorož. S tem pomembno prispeva k uresničevanju svojega poslanstva in posredovanju znanstvenih dognanj poslovni javnosti ter k razvoju bodočih vrhunskih menedžerjev.


Image gallery:

Publish your comment: