EF » EFnet » Novice » Kozmotripi: Utrip vesolja v Galeriji Ekonomske fakultete

Kozmotripi: Utrip vesolja v Galeriji Ekonomske fakultete

08.11.2023

V torek, 7. novembra 2023, smo se na Ekonomski fakulteti v Ljubljani zbrali ob otvoritvi razstave Kozmotripi, katere avtor je umetnik Radovan Gregorčič, ki ga je pred časom zaznamoval sam Jože Plečnik z izrekom “Oblika je energija.”. Umetnik, ki je Galerijo Ekonomske fakultete obarval že tretjič, je tokrat presenetil z izdelki, ki so rezultat dolgoletnega igrivega razvoja umetnika.

Visoko transparentni porcelan, kot ga imenuje Gregorčič, je delo njegovih vizij, igranja in opazovanja naravnih materialov v transformaciji. V postopku predelave te segreje na kar 1300 stopinj Celzija, kar preživi le 20 % zemeljskih materialov. “To, kar ostane, se je transformiralo. To so zame srečni materiali, zato, ker so se osvobodili balasta. Vsi hrepenimo po nekaj več. V moji domišljiji tudi ti materiali hrepenijo biti nekaj več, se pravi jih nekaj drži nazaj. So vsi, kot taki ubodi reveži pri nizkih temperaturah in jih tako osvobodim,” razloži Gregorčič.

Transformirane materiale zmelje v fin prah, kasneje skrbno izbrane kombinacije snovi, ki morajo biti kompatibilne ena z drugo, spaja med seboj, s tem pa nastanejo čisto novi materiali, ki v naravi ne obstajajo. S kombinacijo različnih mešanic doseže, da se ob žganju materiali mehurijo, nastajajo kraterji, s tem dobijo novo strukturo, pa tudi barve, ki sicer niso prisotne v porcelanu. Izdelek na koncu čaka še hladna, meditativna obravnava s kamnoseškim kladivom. Z udarci s kladivom se ustvarjajo prizmice, ki skrbijo za svetlobni efekt, ki ga umetnik želi doseči.

Kljub temu da so razstavljena dela izjemno in vrhunsko dodelana, Gregorčič zase pravi, da je še začetnik v zgoraj opisanem postopku, saj ga še raziskuje in sproti spreminja, hkrati strmi k temu, da ga sistematizira. Skupaj s partnerko Tejo Hlačer oblikovalko keramike, katere razstava keramičnih izdelkov, Vrtenje v življenje, je bila na ogled v oktobru 2023, razvijata atelje in tečaj, kjer bosta mentorirala nadobudne oblikovalce keramike.

Utrinki kozmosa, ki Gregorčiča navdihujejo že od malega, preneseni v umetniška dela, katerih teža sega od 6 do 12 kilogramov – Kozmotripi, so na voljo na ogled do konca leta 2023.

Vabljeni na sprehod skozi energije delčkov vesolja iz peči umetnika Radovana Gregorčič.

Danica Tajčman, Efnews


Image gallery:

Publish your comment: