EF » EFnet » Novice » Predstavniki Bolgarije razglašeni za zmagovalce na European Ethics Bowl 2023

Predstavniki Bolgarije razglašeni za zmagovalce na European Ethics Bowl 2023

21.11.2023

Pretekli vikend, 17. – 19. novembra 2023, je Ekonomska fakulteta organizirala in gostila polfinale in finale mednarodnega tekmovanja European Ethics Bowl. Letošnjega dogodka se je udeležilo deset ekip iz devetih evropskih univerz in ena ekipa alumni programa poletne šole Inštituta Evropske Investicijske Banke. Krovna tema letošnjega tekmovanja je bila »Etika v športu«.

V soboto so se za štiri mesta v Final4 v dveh krogih debat pomerile ekipe iz Bolgarije, Češke, Estonije, Nemčije, Francije, Madžarske, Luksemburga, Portugalske, Srbije in Slovenije. Študenti so predstavili svoje poglede na podane študije primerov, povezane z etičnimi dilemami v športu. Po krajših predstavitvah so debatirali z nasprotnimi ekipami, sledila so vprašanja sodniške komisije in ocenjevanje. Etična vprašanja so bila študentom predstavljena v obliki konkretnih študij primerov. Prvi dve študiji primerov sta bili naslovljeni  »Ali je treba urediti finančna neravnovesja med nogometnimi klubi in kako?« in “Izključitev športnikov iz mednarodnih tekmovanj iz nešportnih razlogov”.

V Final4 so ekipe razpravljale na temo »Sponzorstvo v športu«. Po razburljivih debatah sta bili ekipi Bolgarije in Portugalske razglašeni za velika finalista.

Dve finalni ekipi sta imeli slabi dve uri časa za pripravo in raziskavo teme »Športne stave: Nova ekonomija, zgrajena na razvadi«. Nato so tekmovali pred komisijo petih sodnikov in preostalih udeležencev. Panel so sestavljali slovenski in mednarodni strokovnjaki s področja ekonomije, gospodarstva, športnega marketinga in prava. Finalna debata je pokazala izjemno visok nivo debatiranja in vodila do težke odločitve sodniške komisije.

Ekipa Bolgarije, ki je predstavljala Univerzo “St. Kliment Ohridski” v Sofiji, je zmagala v finalni debati le za nekaj točk in bila okronana za zmagovalca European Ethics Bowl 2023.

Organizatorji bi se radi zahvalili fantastičnim ekipam, ki so pripotovale iz vse Evrope, da bi se udeležile tega dogodka, cenjenim sodnikom za njihov čas, premišljena vprašanja in pošteno ocenjevanje, moderatorjem, ki so poskrbeli, da so vse debate potekale gladko in pravočasno, ter vsem koordinatorjem in predstavnikom, ki so tekom tekmovanja spremljali študente.

Organizatorji se zahvaljujejo tudi The Economistu in podjetjem Atlantic Group, Spar Slovenija d.o.o., TBA d.o.o., Hofer trgovina d.o.o. in Henkel Slovenija za podporo, donacije in sponzorstvo dogodka.


Image gallery:

Publish your comment: