EF » EFnet » Napovedujemo » Prvi Dan mladih probabilistov in statistikov

Prvi Dan mladih probabilistov in statistikov

21.11.2023

Nedavno smo obeležili evropski dan statistike, ki je letos potekal pod geslom “Statistika za boljši razvoj v hitro spreminjajočem se svetu”. V Mladi sekciji Statističnega društva Slovenije organiziramo Prvi Dan mladih probabilistov in statistikov, ki bo potekal v četrtek, 30. novembra 2023, od 10. do 15. ure v predavalnici P-109 na Ekonomski fakulteti UL.

Na dogodku bomo gostili dve predavanji. Doc. dr. Matija Vidmar s Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani bo predstavil prispevek o stacionalnih lokalnih naključnih števnih množicah, ki ga je nedavno objavil v reviji Probability Theory and Related Fields. Izr. prof. dr. Lara Lusa s Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem pa bo govorila o začetni analizi podatkov, ki predstavlja okvir za odgovorno delo s podatki.

Dan se bo zaključil z Delavnico o znanstvenem komuniciranju, prilagojeno raziskovalcem s teh dveh področij, ki jo bo izvedla Renata Dacinger. Ob tej delavnici bomo na dogodku predstavili tudi pobudo Mlade sekcije Statističnega društva, imenovano Ambasadorji verjetnosti in statistike. Osnovna zamisel je oblikovati spisek kompetentnih strokovnjakov s teh dveh področij, ki bodo v bodoče novinarjem na voljo za podajanje javnih izjav glede trditev in objav v medijih pri vseh temah povezanih z verjetnostjo in statistiko.

Program dogodka najdete na povezavi https://stat-d.si/2023/11/13/prvi-dan-mladih-probabilistov-in-statistikov/. Udeležba je brezplačna, vendar je zaradi omejenega števila mest potrebna registracija preko Google Forms obrazca na zgornji strani.


Publish your comment: