EF » EFnet » Napovedujemo » Novo v Galeriji EF | Boštjan Pucelj »Pogrešani v akciji«

Novo v Galeriji EF | Boštjan Pucelj »Pogrešani v akciji«

08.12.2023

Januarja 2024 si bomo ogledali razstavo umetnika Boštjana Puclja.

Boštjan Pucelj se je rodil leta 1979 v Novem mestu. Je vizualni ustvarjalec in se s svojimi projekti loteva kritičnih tem, ki so posledica načina delovanja sodobne družbe. Zanimajo ga tudi teme, ki bežijo iz našega vidnega obzorja in bodo kmalu postali le hrepeneč spomin. Njegova dela so bila razstavljena v številnih samostojnih in skupinskih razstavah po Sloveniji in v tujini.

V seriji fotografij z naslovom Pogrešani v akciji Boštjan Pucelj prikaže vidik sodobne družbe, ki ga globoko zaznamujeta lagodje in potrošništvo. Avtor na izviren način obravnava nakupovalne vozičke kot mediatorje med njima; nakupovalni voziček potrošnika razbremeni pri njegovem vsakodnevnem nabiralništvu. Vendar je umetnik nakupovalnim vozičkom sledil tudi izven konteksta njihove primarne funkcije. Kot vse drugo, so namreč tudi ti lahko deležni privatizacije, skrunjenja ali pa so žrtve izživljanja prepotentnežev.

Serija fotografij sledi poti nakupovalnih vozičkov, ko ti romajo iz trgovskih centrov – predstavlja neobičajna parkirišča, mesta zločina in njihove vmesne postanke. Vozički so prikazani kot tujki v okolju, pohabljeni brezdomci ter kot nadomestni sužnji novih delodajalcev. Avtor tako skozi svoje delo nakupovalne vozičke postavlja v vlogo sodobnih ilegalcev, ki so bili prisiljeni zapustiti svoj dom. Vsi tisti, ki se jih je “divjina” le dotaknila, so postali sirote.

Razstavo si lahko ogledate januarja v prostorih Galerije EF.

Vljudno vabljeni!


Image gallery:

Publish your comment: