EF » EFnet » Novice » Umetnost javnega nastopanja z Betko Šuhel Mikolič

Umetnost javnega nastopanja z Betko Šuhel Mikolič

15.12.2023

V četrtek, 14. decembra 2023 smo na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani gostili predavateljico Betko Šuhel Mikolič, televizijsko in radijsko voditeljico ter novinarko.  V svoji, več kot petintridesetletni karieri je delovala na sedmih slovenskih radijskih postajah, v športnem, razvedrilnem in mladinskem programu Radiotelevizije Slovenija ter na POP TV. S poznavanjem veščin javnega nastopanja, raziskovanjem potencialov in sledenjem karakternim posebnostim je kot mentorica javnega nastopanja, v odlične retorike izbrusila številne znanke slovenske javne osebnosti.

Delavnica je bila zelo praktična in uporabna za študente, saj je bila glavna tema težava, s katero se soočamo vsi študentje – javno nastopanje. ”S strahom pred govornim nastopanjem se soočam odkar se spomnim. Upam, da bom na delavnici dobila nasvete kako se soočiti s tem,” so besede ene izmed udeleženk, s katerimi se je veliko udeležencev lahko poistovetilo.

Šuhel Mikolič je delavnico pričela s pripovedjo o pomembnosti prvega vtisa: ”V prvih šestdesetih sekundah si ustvarimo vtis o človeku, ki ga ne moremo popraviti.” Neverbalna komunikacija ima pri tem največjo vlogo, da pa si  zagotovimo pozornost poslušalcev že na začetku, govor začnemo z odprtim vprašanjem, šalo ali anekdoto.

Zadnji del delavnice je bil namenjen tremi – zakaj jo imamo, kako deluje in kako se z njo soočati. ”Trema je nujna in je gibalo našega razvoja,” pravi Šuhel Mikolič.

Pri tem je delila dva nasveta, ki pomagata tudi za dober prvi vtis:

  • Pred začetkom nastopa si ogledamo poslušalce in si izberemo tri pozitivne stebre, ki bodo predstavljali točke v katere gledamo med nastopom.
  • Drug nasvet pa je ta, da se naučimo prvih sedem stavkov predstavitve, da jih povemo čim bolj samozavestno, tako ustvarimo dober vtis, trema pa ponavadi po prvih sedmih stavkih tudi začne pojenjati.

Ena izmed udeleženk je na koncu vprašala, če se po toliko letih izkušenj še vedno sooča s tremo pred nastopom, na kar je predavateljica odgovorila z: ”Absolutno, tudi danes sem se.” Trema je torej nekaj, kar spremlja tudi najboljše govorce, vendar pa jih ne ustavi pred odličnimi govori.

Klara Lebeničnik, Efnews


Publish your comment: