EF » EFnet » Napovedujemo » Novo v Mali galeriji | Petra Derganc »C’est la vie«

Novo v Mali galeriji | Petra Derganc »C’est la vie«

05.01.2024

Od 15. januarja do 8. marca 2024 si bomo lahko v Mali galeriji Ekonomske fakultete ogledali razstavo z naslovom »C’est la vie« umetnice Petre Derganc.

Petra Derganc se je rodila leta 1984. Leta 2010 je diplomirala na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, smer slikarstvo. Leta 2014 je zaključila podiplomski študij na Rabhindra Bharati University, Kalkuta, smer grafika. Udeležila se je več skupinskih razstav. Živi in dela v Ljubljani.

Razstava zajema vse umetničine linoreze od začetka njihovega nastajanja do leta 2023.

Na pot linorezov je Petra Derganc stopila leta 2010, in vse do danes so grafike, še posebej linorezi, del njene umetniške prakse. To so prizori, ki so ji ostali v spominu, in so se morali zapisati v linorez.

Prva grafika je nastala za diplomsko nalogo;  motiv je bil ravno pravšnji za začetek – beseda zdravo, »Hello«. Sledile so ji grafike, ki jih je navdihnilo Petrino vsakdanje življenje. Tako jo je ob »Muhah«, »Buhtlju« in »Natakarici« leta 2011 izjemno zabavala tudi kuharska knjiga »Velika avstralska kuharica«, kjer je nekaj receptov kar klicalo po upodobitvi v linorezu.

Trenutki v času so postali linorezi.

Petra v svojih grafikah skuša zajeti trenutke sovpadanja prostora in časa, ki gledalca spomnijo na nekaj, kar je tudi sam že doživel. S prenosom v grafično tehniko se trenutki iz njenega življenja pomnožijo in postanejo univerzalni – izkušnja in last vsakogar.

Razstava »C’est la vie« predstavlja vse grafike, ki jih je umetnica naredila do zdaj, in so v kronološkem redu razvrščene na časovnici iz blaga. Predstavlja razvoj grafik od začetnih ‘instant’ trenutkov do tistih bolj premišljenih, in do skorajda scenskih podob iz umetničinega življenja, hkrati pa iz življenja vseh nas, vključno z neželenimi, a nujnimi, prekinitvami. Takšno je pač življenje.

Razstavo si lahko ogledate od 15. januarja do 8. marca v prostorih Male galerije EF.

Vljudno vabljeni!


Image gallery:

Publish your comment: