EF » EFnet » Novice » Slovenski info dan EU Sklada za inovacije

Slovenski info dan EU Sklada za inovacije

26.01.2024

V četrtek, 25. januarja 2024, je na Ekonomski fakulteti v Ljubljani potekal Slovenski info dan EU Sklada za inovacije. Dogodek je potekal na pobudo Slovenskega gospodarskega in raziskovalnega združenja (SBRA) v sodelovanju z Ministrstvom za okolje, podnebje in energijo, Ministrstvom za gospodarstvo, turizem in šport, EU agencijo CINEA iz Bruslja ter Univerzo v Ljubljani, Ekonomsko fakulteto, ki ga je sofinanciral Spirit Slovenija.

Dogodek se je pričel z uvodnimi nagovori doc. dr. Draška Veselinoviča, predsednika UO, Slovensko gospodarsko in raziskovalno združenje (SBRA) v Bruslju, prof. dr. Tomaža Turka, dekana Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani, ministra mag. Bojana Kumerja iz Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo in Matevža Frangeža, državnega sekretarja na Ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport.

Po začetnih nagovorih je sledila podrobna predstavitev razpisov Sklada za inovacije vključno s pomembnimi spremembami in novostmi. Predstavljeni so bili dosedanji zmagoviti projekti Sklada EU za inovacije iz Nemčije in Hrvaške, ter projekt Kemijskega inštituta, ki je do sedaj edini iz Slovenije prejel evropska sredstva za raziskave in inovacije na področju alternativnih energetskih virov. Projekt so prijavljali večkrat, vendar niso bili izbrani v prvi oddani prijavi.

Na koncu je potekala okrogla miza z naslovom Dekarbonizacija, vodik, energetske strategije v Sloveniji in EU, kjer so se pogovarjali moderator okrogle mize Uroš Vajgl z Ministrstva za okolje, podnebje in energijo, dr. Blaž Likozar iz Kemijskega inštituta, mag. Stane Merše iz Inštituta Jožef Štefan, izred. prof. dr. Matej Švigelj z Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani, mag. Maja Tomanič-Vidovič iz Slovenskega podjetniškega sklada in dr. Jerneja Sedlar, HSE & predstavnica I3 partnerstva severnojadranske vodikove doline. Slednja je predstavila delovanje in organizacijo vodikove doline, kjer je povezanih 30 partnerjev in so podprti s sodelovanjem univerz iz Slovenije, Hrvaške in Italije.

Dogodka so se udeležili predstavniki različnih podjetij, od start-upa za digitalizacijo transformacijo proizvodnih podjetij, pa do vodje strateškega razvoja tovarne aluminija. Vsi so prišli z razlogom, da poizvejo, kje so možnosti pridobivanja sredstev za dodatni razvoj podjetj. Kljub temu da so bili udeleženi zadovoljni z organizacijo dogodka, izredno dobro izbranimi predavatelji in (pri)dobljenim znanjem na področju razpisa, so soočeni z grenkim dejstvom, da imajo na predstavljenem razpisu sami malo možnosti za sodelovanje. Podjetje, ki ima močno vizijo in se odloči prijaviti na razpis za inovacije, mora poskrbeti za vpletenost lastnih strokovnjakov, priskrbeti svoje resurse, najeti zelo dobre strokovnjake, ki jih bodo usmerjali na popotovanju do inovativnosti financirane z Evropske unije, še nagovarjajo izkušeni prejemniki sredstev.

Danica Tajčman, Ef News


Publish your comment: