EF » EFnet » Novice » Čuječnost: Odkrivanje svoje intimnosti

Čuječnost: Odkrivanje svoje intimnosti

07.02.2024

V torek, 6. februarja 2024, smo se v Galeriji Ekonomske fakultete v Ljubljani zbrali ob otvoritvi razstave Čuječnost, katere avtor je umetnik in dr. psiholoških znanosti Tone Pačnik.

”Slikarstvo je interpretacija svojih čustvenih doživetij, v barvnih tonih, likovnih oblikah in različnih kompozicijah, v oblikah in tonih v katerih avtor podoživlja svoje doživetje in pogovor samega s seboj.”

O razstavi nam je več povedal dr. Marjan Berovič, ki je tut sam umetnik. Z nami je delil, da se je avtor v svojem svetu znašel že v mladosti, ko se je zatekal v svoj ”skrivni vrt” v času veselja in žalosti, ter da tja zateka tudi danes. To ga je pripeljalo do spoznavanja duše in psihologije. Dela v razstavi je opisal kot ”razmišljanja avtorja o sebi, svoji eksistenci in o svojem obstoju.”

Dr. Pačnik je v slikarstvu najbolj motiviran preko razmišljanj o čustvovanju, o sebi in o okolju, kar je najbolj vidno v barvnih in ploskovnih kompozicijah. Motiv, ki se opazi skozi razstavo je monolog življenja – minulega, sedanjega in prihodnjega.

Razstava je razdeljena na dva dela, ki se v prehodu lepo zlivata en v drugega. Na začetku je prisotna bolj barvita in ploskovna kompozicija, ki odraža veliko pozitivne energije. Ko se počasi premikamo skozi razstavo, slike postajajo opazno bolj intelektualno premišljene; barvni motivi se izgubijo v monotonih neansah, ki so komplementirane s preprostimi vzorci. V dela so vpeljani tudi motivi geometrijskih elementov in njihovih pomenov v psihologiji.

Avtor, Dr. Pačnik, je nastajanje dela opisal kot neke vrste avtoterapija in dialog samega s seboj. V nastajanju posamezne slike je vsak dialog in doživljanje preslikal na platno, zaradi česar lahko tudi sami začutimo to doživljanje med opazovanjem njegovih del. Hrepeni po odkrivanju svoje intimnosti, ki nam jo na dlani ponuja preko vsake slike.

Vabljeni na ogled te imenitne predstave, ki bo v Galeriji EF na voljo do konca tega meseca.

Klara Lebeničnik, Efnews


Image gallery:

Publish your comment: