EF » EFnet » Novice » Novo v galeriji EF | Lidija Plestenjak – Ptice Kolumbije

Novo v galeriji EF | Lidija Plestenjak – Ptice Kolumbije

13.02.2024

Marca 2024 si bomo v Galeriji Ekonomske fakultete ogledali razstavo umetnice Lidije Plestenjak.

Lidija Plestenjak (rojena 29.9.1993 v Ljubljani) je leta 2017 diplomirala na oddelku vizualnih komunikacij na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, kjer trenutno tudi zaključuje magistrski študij ilustracije. Pri delu jo navdihuje uporaba različnih tehnik in likovnih pristopov, tako da ni prepoznana po enotnem likovnem slogu. Ta dinamičen pristop ohranja njeno delo sveže in ji omogoča pridobivanje širokega spektra izkušenj na področju vizualnih komunikacij

PTICE KOLUMBIJE

V Kolumbiji najdemo izjemno raznolikost podnebij, v katerih uspeva na tisoče različnih rastlinskih in živalskih vrst, ki že vrsto let privabljajo turiste in strokovnjake s celega sveta. Še posebej priljubljene so ptice, saj jih na območju Kolumbije živi preko 1800 vrst, kar predstavlja skoraj 20% vseh vrst ptic na planetu. Iz tega razloga se ta južnoameriška država ponaša z največjo biodiverziteto ptic na svetu.

Skoraj neskončne barvne kombinacije in vzorci peres, raznoliki proporci, velikosti in oblike teles so navdušile tudi ilustratorko Lidijo Plestenjak, zaradi česar je med bivanjem v Kolumbiji začela te očarljive ptice tudi slikati. Izbrala je akvarel, saj si je to tehniko želela osvojiti, prav tako pa jo je privlačila zahtevnost naturalističnega slikanja.

“Včasih so me ptice navdušile v živo na vrtu ali sprehodu, največkrat pa sem jih našla v obsežni knjigi s fotografijami in opisi ptic ki živijo na območju Kolumbije. Dodatno slikovno in video gradivo sem poiskala na spletu, kjer sem sem se trudila o posamezni ptici pridobiti čim več informacij zato, da bi jo lahko ustrezno naslikala. Pri tem me je poleg samega videza pogosto pritegnila tudi izvirna prezenca ptice v prostoru (to kako se nosi in giba, kakšen ima pogled, je “resna” ujeda ali “igriva” pevka, ipd.) ter si prizadevala, da bi ta njen karakter uspešno upodobila tudi v sliki”, pravi avtorica.

Nastala je serija 25 slik, ki je bila leta 2019 prvič̌ razstavljena na mednarodnem festivalu ptic Risaralda Bird Festival v Pereiri (Kolumbija), bila predstavljena na regionalnem radiju in televiziji okrožja Eje Cafetero, leta 2021 pa je bilo delo Crested Owl tudi nagrajeno s priznanjem Hinka Smrekarja za poljudnoznanstveno ilustracijo na 14. Slovenskem bienalu ilustracije.

Razstavo si lahko ogledate meseca marca 2024 v prostorih Galerije EF.

Vljudno vabljeni!


Image gallery:

Publish your comment: