EF » EFnet » Novice » Predavanja in delavnice – Trajnostni teden EF

Predavanja in delavnice – Trajnostni teden EF

28.03.2024

Odklikajmo digitalne odpadke

Torek, 9. 4. 2024 ob 10h

V digitalnem svetu je, podobno kot v našem okolju, ogromno odpadkov. Po različnih ocenah naj bi digitalne tehnologije, vključno z informacijsko tehnologijo in komunikacijskimi omrežji, prispevale k 4-5 % svetovnih izpustov toplogrednih plinov v 2023, njihov delež pa zraste za približno 6 % na leto. To je že več izpustov, kot jih proizvede letalski promet. S Katjo Sreš iz društva Ekologi brez meja se bomo posvetili digitalni nesnagi v obliki nepotrebnih datotek, fotografij, aplikacij in drugih podatkov. Ker pa je najboljši tisti odpadek, ki sploh ne nastane, bomo pridobili tudi koristne napotke za bolj trajnostne digitalne navade.

Prijava je možna na tej povezavi.

Več o Ekologih brez meja si lahko preberete na povezavi https://ebm.si/

_______________________________________

Spopadanje s stresom, anksioznostjo in eko-tesnobo

Torek, 9. 4. 2024 ob 14h (Sejna soba Dekanata)

Delavnica “Spopadanje s stresom, anksioznostjo in eko-tesnobo” je namenjena razumevanju in premagovanju različnih izzivov, s katerimi se soočamo v današnjem hitrem tempu življenja. Skozi interaktivni pristop boste pridobili nove in uporabne spretnosti za izboljšanje svojega duševnega počutja ter spodbudili pozitivne spremembe v svojem življenju.

Izvajalki: dr. Nataša Dernovšček Hafner in Anja Ibrčič

Prijava je možna na tej povezavi.

Več o programu OMRA si lahko preberete na povezavi https://www.omra.si/

_______________________________________

V gibanju do zdravja in večje produktivnosti

Torek, 9. 4. 2024 ob 14h (Klubska soba)

Večina že pozna pomen telesne aktivnosti za zdravje, ali ste vedeli, da ima ključno vlogo tudi pri naši produktivnosti? Pomanjkanje gibanja lahko privede do bolezni, kar povzroča visoke ekonomske in družbene stroške. Predavanje bo razkrilo, kako gibanje izboljša zdravje in produktivnost, kolegi iz Fakultete za šport pa vam bodo ponudili tudi konkretne nasvete za optimalno telesno aktivnost in predstavili cilje povezanega raziskovalnega projekta. Pridružite se nam in odkrijte koristi gibanja za telo in um. Predavanje Dobrodošli!

Predavatelj: prof. dr. Janez Vodičar, Fakulteta za šport UL

Okrogla miza, ki poteka v sklopu projekta V5-2246, ki ga financirata ARIS in MGTŠ, organizira dr. Daša Farčnik

Prijava je možna na tej povezavi.

_______________________________________

Zelene finance in aktivnosti centralnih bank

Sreda, 10. 4. 2024 ob 13h

Na predavanju “Zelene finance in aktivnosti centralnih bank”, ki ga bo vodil Luka Kocina, direktor oddelka notranje finance in kontroling in sekretar odbora za klimatske spremembe in zeleno agendo na Banki Slovenije, bomo raziskali, s katerimi vidiki trajnostnega razvoja se ukvarjajo centralne banke. Predstavil bo, kako centralne banke zeleno agendo vključujejo v ocenjevanje finančne stabilnosti in povezanega nadzora bančnega sistema. Kako same upoštevajo okoljske dejavnike pri oblikovanju denarne politike in upravljanju lastnega portfelja naložbenih instrumentov. Vpogled bodo poslušalci dobili tudi v strategije, ki jih centralne banke lahko uporabijo za spodbujanje trajnostnega razvoja. Na predavanju bo na za način zajet pomen trajnostnega finančnega sektorja pri reševanju okoljskih težav ter doseganju ciljev trajnostnega razvoja.

Predavatelj: Luka Kocina, direktor oddelka notranje finance in kontroling

Prijava je možna na tej povezavi.

Več o Banki Slovenije si lahko preberete na povezavi https://www.bsi.si/

_______________________________________

Trajnostna mobilnost: primer souporabe 100% električnih vozil sistema Avant2GO

Sreda, 10. 4. 2024 ob 15h

Vodja projekta Avant2GO, Tomaž Kogoj bo predstavil nagrajeno storitev in koncept souporabe 100 % električnih vozil, ki kot plod slovenskega znanja združuje najnovejša trenda na področju mobilnosti: souporabo vozil in električno mobilnost.

Predavatelj: Tomaž Kogoj, Vodja projekta Avant2GO

Prijava je možna na tej povezavi.

Več o Avant2GO si lahko preberete na povezavi https://avant2go.si/

_______________________________________

Trajnostni razvoj in energetski trgi: miti, meje, okviri

Četrtek, 11. 4. 2024  ob 10h

Energetika in energetski trgi sta ključnega pomena za trajnostni razvoj in uspešno obvladovanje podnebnih sprememb. A ravno zaradi kombinacije kompleksnosti ter akutnosti izzivov ter kriz – tako podnebne kot energetske – so to področja, o katerih se redno in sistematično pojavljajo napačne informacije ter zavajujoče, parcialne sporočilnosti. Preko konkretnih primerov bodo predani temelji ter osnovni okvir, kako se soočati s miti okoli trajnostnega razvoja in energetskih trgov.

Izvajalca: Luka Jazbec, ESG koordinator dr. Polona Batagelj, Vodja oddelka za trajnostno regulativo in skladnost poslovanja iz podjetja GEN-I d.o.o.

Prijava je možna na tej povezavi.

Več o GEN-i d.o.o. si lahko preberete na povezavi https://gen-i.si/

_______________________________________

Podnebna kavarna: Spoštujmo hrano, spoštujmo planet

Četrtek, 11. 4. 2024 ob 13h

Namen dogodka Podnebna kavarna: Spoštujmo hrano, spoštujmo planet je predstaviti aktivnosti na področju ravnanja s presežki hrane z namenom, da ti ne postanejo odpadki. Udeležence bomo opremili z nekaj nasveti za vsakodnevno življenje: kako presežke uporabiti, kako bolj odgovorno nakupovati in katere rešitve so na trgu že na voljo. Vabljeni na prijetno diskusijo ob kavi, čaju in prigrizkih, s strokovnjaki na področju odgovornega odnosa do hrane. 

Podnebna kavarna je niz potujočih predavanj, razprav ali delavnic, ki sloni na strokovni podkovanosti 15 partnerjev, soustvarjalcev projekta LIFE IP CARE4CLIMATE.

Gosti:

  • Lenka Puh, Mini tovarna
  • Adnan Šupuk, ALMS.si
  • Anka Peljhan, kuhnapato.si

Moderatorka: Klara Eva Kukovič

Prijava je možna na tej povezavi.

Več si lahko preberete na https://www.samo1planet.si/

_______________________________________

Izzivi trajnostnega poslovanja podjetij v kontekstu trajnostnega razvoja in krožnega gospodarstva

Vabljeni k prijavi na obštudijsko dejavnost z naslovom ”Izzivi trajnostnega poslovanja podjetij v kontekstu trajnostnega razvoja in krožnega gospodarstva (3 ECTS)”. Delavnica bo potekala v živo na Ekonomski fakulteti in na daljavo (hibridno).

Vsebina in ure predavanj:

  • Ponedeljek, 8.4.2024, 17:00-20:00, Koncepti trajnosti in trajnostnega razvoja in analiza krožnega gospodarstva s trajnostnim poslovanjem, (prof.dr. Tjaša Redek)
  • Torek, 9.4.2024, 14:00-16:00, Trajnostne finance (izr. prof. dr. Vasja Rant)
  • Sreda, 10.4.2024,  17:00-20:00, Trajnostne finance – delo s podatki na primerih podjetij  (asist. Jan Porenta, mag., ter asist. Barbara Kurbus, mag.)
  • Četrtek, 11.04.2024,  17:00-20:00, Ogljični odtis podjetij (red. prof. dr. Jelena Zorić), Obisk gostje iz prakse (mag. Tina Štrukelj, CEO in soustanoviteljica Infinite Pure Solutions)
  • Petek, 12.04.2024, 17:00-20:00,  Trajnostno poslovanje in doseganje trajnostnih ciljev – poslovna simulacija (Harvard BPE) na temo doseganja trajnostnih ciljev v podjetju, (asist. Urša Lužar, mag.soc., red.prof.dr. Tjaša Redek)

Prijava je za študente EF možna preko Študent-neta v rubriki Obštudijska dejavnost. Študenti drugih fakultet pa se lahko prijavite preko povezave https://student.ef.uni-lj.si/MojStudij/ObstudijskaDejavnost/StudentiUL

Projekt sofinancirata Republika Slovenija, Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije ter Evropska unija – NextGenerationEU.


Image gallery:

Publish your comment: