EF » EFnet » Novice » Ptice Kolumbije na Ekonomski fakulteti

Ptice Kolumbije na Ekonomski fakulteti

06.03.2024

V torek, 5. marca 2024, so Galerijo Ekonomske fakultete v Ljubljani naselile Ptice Kolumbije. Bili smo priča otvoritvi razstave ilustratorke Lidije Plestenjak, ki je diplomirala na oddelku vizualnih komunikacij na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje. Serija 25 izjemno živih poljudnoznanstvenih ilustracij je nastala med leti 2018 in 2019, ko je umetnica bivala v Kolumbiji. Prav vsaka izmed ptic je upodobljena v svoji izjemni naravni lepoti, ki jo je do podrobnosti raziskala, ne le z opazovanjem ptic v naravi, ampak tudi s pomočjo knjig, video posnetkov in slikovnega materiala, ki ga je našla na spletu.

Ljubezen do živali, pester notranji svet in samorefleksija so Plestenjakovo vodile v svet ilustracije in do ptic Kolumbije, ki jim je skozi poljudnoznanstveno ilustracijo vdihnila življenje: “V različnih živalih prepoznam karakteristike, ki jih tudi v sebi, kar se potem odraža tudi v mojih delih. Kot te ptice. Brez da bi nameravala, je skozi znanstveno ilustracijo, kjer je v ospredju predvsem objektivna upodobitev stvarnosti, narave, še vedno na površje nekako prišel tudi karakter, ki sem ga sama zaznala v posameznih pticah. Sova je resna in ima globoke, prodorne oči. Ujeda izgleda bolj drzno in nevarno. Čaplje počasi, elegantno in skorajda vzvišeno stopajo po močvirju. Manjše ptičice pa so bolj hitre in igrivo poskakujejo naokoli. S tega vidika so me tudi pritegnile ptice, ki sem jih naslikala, zaradi tega karakterja, ki sem ga zaznala v njihovem gibanju, barvah in oblikah.”

Plestenjakova se trenutno posveča magistrski nalogi, v kateri raziskuje tehnologijo umetne inteligence, ter do katere mere je le ta konkurenčna človeku na področju ilustracije. Ne le to, razvija vrsto projektov, od serije duhovitih ilustracij z antropomorfnimi živalmi, do morebitne avtorske zgodbe z lastnimi ilustracijami. Pravi, da je v prihodnosti odprta za nove priložnosti. “Z vsakim novim projektom raziščem en nov del sebe, ali pa razvijem, pridobim nove spretnosti. Delam na zelo raznolikih projektih, saj se rada srečujem z novimi izzivi, raziskujem, se učim novih spretnosti ter širim svoje znanje, izkušnje in se razvijam naprej” je še povedala, kar nakazuje na izjemno radovednost in raziskovalni duh, ki ga je pokazala že z ilustriranjem serije slik Ptice Kolumbije.

Izjemno kakovost razstavljenih poljudnoznanstvenih ilustracij je potrdilo tudi priznanje Hinka Smrekarja za poljudnoznanstveno ilustracijo na 14. Slovenskem bienalu ilustracije. Nagrajeno delo z naslovom Crested Owl je v družbi ostalih dvajsetih ilustracij v Galeriji Ekonomske fakultete na ogled vse do 28. marca.

Danica Tajčman, Efnews


Image gallery:

Publish your comment: