EF » EFnet » Novice » Korak k zeleni prihodnosti v oskrbovalnih verigah in logistiki

Korak k zeleni prihodnosti v oskrbovalnih verigah in logistiki

25.04.2024

V torek, 23. aprila 2024, je na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani potekal tradicionalni dogodek Dan oskrbovalnih verig in logistike, kjer so se obiskovalci lahko seznanili s trajnostnimi pristopi podjetij.

Uvodoma je navzoče nagovorila prof. dr. Mojca Indihar Štemberger, prodekanja za študijske zadeve na Ekonomski fakultetiter jim izrekla dobrodošlico. Nato je doc. dr. Marko Budler, mag. gosp. inž. s kratkim uvodnim predavanjem predstavil problem ”zelenega zavajanja” (angl. green washing). ”Z vidika trajnostnosti ljudje v večini primerov govorijo eno, delajo pa drugo,” je opozoril.

Prvi gostujoči predavatelj Samo Krančan, direktor za trajnost pri podjetju Danfoss, je poudarjal kompleksno sestavljenost ESG. Eden izmed njihovih projektov je stiropor nadomestiti s papirnatim substitutom, v podjetju pa so uvedli tudi nizkoogljično plastiko. Dejal je še, da postopek recikliranja plastike še danes ni tako dobro razvit kot bi lahko bil oziroma kot se nam zdi na prvi pogled.

Nov projekt podjetja Lidl Slovenija, imenovan eTovornjak, je predstavil Borut Markovič. Ta produkt bi omogočil velik korak pri elektrifikaciji v tovornem prometu, vendar bi pred tem morali bistveno izboljšati infrastrukturo (npr. Polnilnice). Prav tako je Maja Ravnak, vodja tima v logistiki, predstavila kavcijski sistem embalaže, ki ga mnoge države v Evropi in drugod že uporabljajo na podoben način. Z eksperimentom, pri kateremu so dobrodelno zbirali plastenke za društvo Junaki 3. nadstropja, so dokazali, da bi bil tak sistem učinkovit pri reciklaži plastenk, prav tako pa bi s kavcijami spodbudili ljudi k recikliranju.

Za konec je Rok Snoj, mag. podj., direktor proizvodnega obrata KraftPal v Avstriji, prikazal, kako bi lahko z njihovo kartonsko paleto nadomestili zdajšnje lesene palete. Večina palet se namreč uporabi zgolj enkrat, čeprav bi jih lahko uporabili večkrat. Kartonska paleta bi zato bila veliko boljši nadomestek, saj je njena izdelava in uporaba veliko bolj prijazna okolju.

Po zaključku predavanja je sledila pogostitev s prigrizki ter hladno pijačo, kjer so si obiskovalci in predavatelji lahko izmenjevali svoja mnenja o zeleni prihodnosti.

Metka Žerjal, Efnews


Image gallery:

Publish your comment: