EF » EFnet » Novice » Uspešno izveden prvi Trajnostni teden EF

Uspešno izveden prvi Trajnostni teden EF

18.04.2024

V tednu med 8. in 12. aprilom 2024 smo Ekonomsko fakulteto obarvali trajnostno. V sodobnem svetu, ki se sooča z nemalo izzivi, je ključno, da se kot prihodnji voditelji in strokovnjaki zavedamo širšega konteksta trajnosti. S tem tednom smo želeli spodbuditi razpravo o tem, kako lahko poslovni svet in družba kot celota delujejo bolj trajnostno. Trajnostni teden Ekonomske fakultete je prinesel različne dogodke, kot so okrogle mize, predavanja in delavnice, s katerimi smo želeli spodbuditi refleksijo, inovacije in akcije za bolj trajnostno prihodnost.

Trajnostni teden EF smo v ponedeljek, 8. aprila otvorili s transparenti, pripravljenimi s strani študentov, ki so izpostavljali nujnost ukrepov, ki vodijo v bolj trajnostno družbo. Zakaj komunikacija s transparenti? Transparenti so element protesta angažiranih družbenih gibanj, osveščajo o kritičnem trenutku sedanjosti, o raznolikosti področij, ki pomenijo trajnost, hkrati pa izpostavljajo dejstva, ki bodo krojila njihovo prihodnost.

Teden smo otvorili tudi s Pedagoško konferenco namenjeno trajnosti, vključevanju trajnostnih vsebin v predmete in komunikaciji teh vsebin študentom. Glavna govorka prvega dela je bila dr. Madina Tash, v drugem delu pa je okroglo mizo z razpravo vodila prof. dr. Andreja Rejc Buhovac.

Predavanja, delavnice in okrogle mize so potekale od torka, 9. aprila do četrtka, 11. aprila. V torek sta bili na vrsti dve okrogli mizi in tri predavanja. Na prvi okrogli mizi ”Izzivi usklajevanja delovnih in zasebnih obveznosti: na poti k trajnosti” smo se s Katjo Goljar, soustanoviteljico podjetja Relove Label, Klemnom Šalamonom, direktorjem razvoja tehnoloških rešitev in priprave podatkov podjetju Generali d.d., Leo Smrkolj, mag. trž. kom. in mag. posl. ved ter Julio Vulić, študentko magistrskega programa IMB, osredotočili na kompleksnost ravnovesja med profesionalnimi in zasebnimi obveznostmi v različnih življenjskih obdobjih. Okrogla miza ”Trajnostna naravnanost velikih športnih prireditev” je potekala v sklopu projekta V5-2344, ki ga financirata ARIS in MGTŠ. Na njej smo skupaj z Mašo Klemenčič iz Slovenske turistične organizacije, mag. Dejanom Plastovskim, generalnim direktorjem Direktorata za šport ter Gašperjem Pavlijem iz Sport Media Focus diskutirali o tem kako lahko povežemo trajnost, turizem in šport. ”Odklikajmo digitalne odpadke”, prvo predavanje dneva, s Katjo Sreš iz društva Ekologi brez meja je bilo posvečeno digitalni nesnagi v obliki nepotrebnih datotek, fotografij, aplikacij in drugih podatkov. Na predavanju ”Spopadanje s stresom, anksioznostjo in eko-tesnobo”, ki sta ga vodili dr. Nataša Dernovšček Hafner in Anja Ibrčič, smo se naučili, kako premagovati različne izzive, s katerimi se soočamo v današnjem hitrem tempu življenja. Predavanje ”V gibanju do zdravja in večje produktivnosti”, pa je razkrilo, kako gibanje izboljša zdravje in produktivnost. Prof. dr. Janez Vodičar iz Fakultete za šport UL je ponudil konkretne nasvete za optimalno telesno aktivnost.

V sredo, 10. aprila, smo poslušali okroglo mizo ”Gradnja trajnostnih poslovnih modelov”, kjer so Teodor Prosen, vodja trajnostnega poslovanja in poslovne odličnosti v podjetju Telekom Slovenije d.d., Dóra Barbara Balog, direktorica Sektorja ESG v podjetju Nova KBM d.d. in Nina Orehek Ručigaj, direktorica Unija Consulting d.o.o., delili svoje izkušnje in odgovore na izzive ESG (okolje, družba, upravljanje). V nadaljevanju dneva smo poslušali predavanje naslovom ”Zelene finance in aktivnosti centralnih bank”, ki ga je vodil Luka Kocina, direktor oddelka notranje finance in kontroling in sekretar odbora za klimatske spremembe in zeleno agendo na Banki Slovenije. Govoril je o vidikih trajnostnega razvoja s katerimi se ukvarjajo centralne banke.

V četrtek smo najprej poslušali predavanje z naslovom ”Trajnostni razvoj in energetski trgi: miti, meje, okviri”, ki sta ga izvajala Luka Jazbec, ESG koordinator in dr. Polona Batagelj, vodja oddelka za trajnostno regulativo in skladnost poslovanja iz podjetja GEN-I d.o.o. Prek konkretnih primerov sta nas spoznala, kako se soočati z miti okoli trajnostnega razvoja in energetskih trgov.

Na okrogli mizi ”Podnebni dialog: Krožna prihodnost” so se nam pridružiliSamo Pergar iz Lidl Slovenija, Larissa Muzica iz Deloitta in Ana Klemen iz Ministrstva za okolje, podnebje in energijo. Govorili so o trajnosti v podjetjih in najboljših praksah za zmanjšanje negativnega vpliva na okolje, pomenu postavljanja klimatskih ciljev in prehodu na krožno gospodarstvo.

Popoldne pa smo se družili še na ”Podnebni kavarni: Spoštujmo hrano, spoštujmo planet”, skupaj z Lenko Puh iz Mini tovarne, Adnanom Šupukom iz ALMS.si in Anko Peljhan iz kuhnapato.si. Namen dogodka je bilo predstaviti aktivnosti na področju ravnanja s presežki hrane z namenom, da ti ne postanejo odpadki.

V sklopu drugih aktivnosti Trajnostnega tedna smo si lahko izmerili ogljični odtis, merili telesno sestavo, si ogledali razstavo knjig s trajnostno vsebino iz knjižne zbirke CEK ter razstavo izbranih intervjujev iz EF raziskav s trajnostno vsebino, se udeležili dogodka EFbere: Po poti nepozabnih, kjer smo se podali na pot odkrivanja sledi in navdihujočih zgodb nekaterih izjemnih žensk iz knjige Nepozabne, ter se udeležili Tržnice trajnostnih priložnosti. Na tržnici so sodelovali: podjetje Hofer d.o.o., Avant Car d.o.o., Beterna d.o.o., PovezaniEF in projekt PSLifestyle. Tekom tedna je potekala izmenjevalnica knjig – S knjigo po knjigo. V Vedenjskem laboratoriju pa smo začeli z izvedbo raziskave: Odziv kupcev na trajnostno oglaševanje”.

 V okviru trajnostnega tedna smo organizirali tudi akcijo ”EF zbira korake”, s katero smo želeli spodbuditi aktivnost in sodelovanje. Zastavili smo si cilj, da bomo v petih dneh skupaj zbrali 3.000.000 korakov. Cilj smo ponosno presegli in skupaj zbrali kar 8.188.904 korakov.

Hvala vsem, ki ste sodelovali pri ustvarjanju vsebin in vsem, ki ste se udeležili aktivnosti. 


Image gallery:

Publish your comment: