EF » EFnet » Novice » Onkraj besed: Tihi dialog razstave ”Brez Naslova”

Onkraj besed: Tihi dialog razstave ”Brez Naslova”

08.05.2024

V torek, 7. maja 2024 smo v Galeriji Ekonomske fakultete otvorili razstavo akademskega slikarja Braca Korena.

Korenova umetniška odisejada se je začela s strastjo do oblikovanja in fotografije, ki ga je pripeljala do študija na prestižni Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Tu se je izpopolnjeval v različnih medijih, od videa do kiparstva in risbe. Oljno slikarstvo pa je tisto, ki resnično ujelo njegovo umetnišo dušo in je primarni medij, skozi katerega kanalizira svojo ustvarjalno vizijo.

Slike Braca Korena prikazujejo očarljive tapiserije naravnih, rastlinskih oblik, ki kot da utripajo od življenja. Vsaka poteza njegovega čopiča povzroči zapletene oblike, ki se harmonično prelivajo in prilagajajo ena drugi ter vzbujajo občutek organske enotnosti na platnu.

Korena odlikuje spontan pristop k slikanju. Daleč od natančno načrtovanih kompozicij, so njegova dela v stalnem razvoju, pri čemer sproti dodaja ali spreminja elemente. Kot je sam priznal, so njegove slike ”nikoli dokončane”. Vsako platno služi kot živa zaveza njegovega nenehnega ustvarjalnega raziskovanja. Motivi slik so presenetljivo podobni domišljijskim rastlinam ali skrivnostnim organom, kot da bi bili iztrgani iz ekosistema onstranstva. Kljub temu obstaja občutek toplote in domačnosti v njihovi okrašeni lepoti, ki črpa navdih iz organskih čudes naravnega sveta.

Ko se poglobite v Korenove zapletene kompozicije, ste povabljeni k razmišljanju o simbiotičnem odnosu med umetnostjo in naravo. Vsaka poteza čopiča je dokaz umetnikovega globokega spoštovanja do organskega sveta in njegove brezmejne domišljije. Med ogledovanjem vam bo postalo povsem jasno: Braco Koren ni le slikar, ampak pripovedovalec zgodb, ki skozi svojo umetnost plete zgodbe čudes in očarljivosti. Njegova platna služijo kot portali v kraljestvo, kjer se zlivajo resničnost in domišljija ter vabijo občinstvo, da se izgubi v lepoti neznanega.

Ko se zavese ”Brez naslova” zapirajo, si človek ne more kaj, da se ne bi vprašal, katere nove čudeže bo avtor razstave pričaral naslednje. Zaenkrat se naužijmo skrivnostne lepote njegove umetnosti in pustimo, da nas prevzame čarobnost njegove domišljije.  Zato ste vabljeni, da stopite v kraljestvo ”Brez naslova”, kjer boste poneseni v svet v katerem domišljija ne pozna meja.

Klara Lebeničnik, Efnews


Image gallery:

Publish your comment: