EF » EFnet » Novice » Tečaji iskanja po elektronskih informacijskih virih v Narodni in univerzitetni knjižnici

Tečaji iskanja po elektronskih informacijskih virih v Narodni in univerzitetni knjižnici

15.01.2014, ,

V Narodni in univerzitetni knjižnici bodo v januarju in februarju 2014 organizirali brezplačne tečaje iskanja po elektronskih informacijskih virih:

  • 21. januarja - “Citatni indeksi”: na tečaju bodo predstavili citatne indekse: kaj so, kako jih lahko uporabite pri svojem raziskovalnem delu; predstavili bodo različne načine iskanja in dela s citatnimi indeksi. Poudarek bo na zbirkah citatnih indeksov Web of Science in možnostih, ki jih ponujajo. Nekaj besed bo tudi o drugih virih, ki se ukvarjajo z merjenjem citiranosti. Podrobneje bodo predstavili faktor vpliva, možnosti iskanja najvplivnejših znanstvenih revij, ustavili pa se bodo tudi pri nekaterih drugih kazalcih citiranosti (V JCR in drugje). Na tečaju udeleženci opravite tudi nekaj praktičnih vaj.
  • 28. januarja“EndNote Web”: na tečaju se boste seznanili s spletnim orodjem za upravljanje z bibliografskimi referencami, ki jih navajamo (citiramo) pri pisanju strokovnih, znanstvenih in drugih besedil. Ustvarili boste osebne račune, v katere boste uvažali reference, ki jih boste poiskali v različnih informacijskih virih (EBSCOHost, SienceDirect, COBISS/OPAC itn.). Reference boste organizirali in urejali, pripravljali boste bibliografije (npr. sezname uporabljene literature), seznanili se boste s funkcijo vstavljanja citatov med pisanjem besedila (Cite While you Write). Predstavili vam bodo različne stile citiranja itn. Priporočeno je osnovno razumevanje angleščine, saj je vmesnik v celoti v angleškem jeziku. Tečaj traja od 10. do 13. ure.
  • 6. februarja“mEga iskalnik NUK  in DiKUL”: na tečaju se boste seznanili z mEga iskalnikom NUK in DiKUL-om, ki uporabljata enako platformo. Na tečaju bodo predstavljene različne možnosti iskanja, uporaba različnih faset, izdelava uporabniškega profila in uporabo osebnih map znotraj njega ter uporabo številnih drugih možnosti kot so: glasovno predvajanje besedil (HTML), izdelava opomb, naročanje člankov prek medknjižnične izposoje, izposoja e-knjig na prenosne naprave itd.
  • 20. februarja – “E-članki in e-knjige“: na tečaju bodo predstavili dostopne naročniške servise z elektronskimi časopisi, naročniške servise z elektronskimi knjigami in tudi, kako najti prosto dostopne naslove. Na praktičnih primerih bodo pokazali, kako ugotovite, kateri naslovi so dostopni v Sloveniji. Predstavili vam bodo naslednje skupine informacijskih virov: kataloge knjižnic, servise z elektronskimi časopisi, sezname periodike, ter servise elektronskih knjig. Na tečaju udeleženci opravite tudi nekaj praktičnih vaj.
  • 25. februarja - “Znanstvene bibliografije”: na tečaju bodo predstavili značilnosti znanstvenih bibliografij in uporabe tezavra na praktičnih primerih. Na praktičnih primerih bo prikazan specifičen pristop k iskanju literature in prikaz možnih poti do celotnih besedil. Udeleženci boste tudi samostojno opravili nekaj vaj.

Vsi tečaji bodo potekali od 10h do 13h v  računalniški učilnici NUK (kletni prostori, pri izhodu iz garderobe desno). Število udeležencev je omejeno, zato je prijava obvezna. Prijave začnejo zbirati dva tedna pred datumom tečaja.

 

Prijavite se lahko v Centru za informacijske storitve, pritličje, soba št. 9, po telefonu 01/2001 194 ali elektronski pošti CIS@nuk.uni-lj.si.

 


Image gallery:

Related news

Publish your comment: