EF » EFnet » Novice » Prof. Lazonicku in prof. Mraku podeljeni visoki priznanji Univerze v Ljubljani

Prof. Lazonicku in prof. Mraku podeljeni visoki priznanji Univerze v Ljubljani

07.12.2016

Rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Ivan Svetlik je na današnji slavnostni seji senata Univerze v Ljubljani podelil najvišja priznanja. S podelitvijo najvišjih priznanj se je zaključil najbolj svečan dan v tradicionalnem Tednu Univerze, v katerem letos praznujemo že 97 let zavidljivega delovanja.

Rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Ivan Svetlik je uvodoma izpostavil izboljšanje kakovosti delovanja Univerze v Ljubljani in njeno povezovanje s svetom. Dodal je tudi, da imajo uspehi kot je vzpostavitev mreže partnerskih univerz v Aziji, Evropi in soseščini, grenak priokus, saj večina partnerskih univerz razpolaga z najmanj dvakrat, v večini primerov tudi tri in večkrat, večjim zneskom sredstev na študenta, v primerjavi z Univerzo v Ljubljani.

Letos so naziv častni doktor Univerze v Ljubljani podelili dvema izjemnima profesorjema iz Združenih držav Amerike; gostoječemu profesorju na Ekonomski fakulteti, prof. dr. Williamu Lazonicku z Univerze Massachusetts Lowell za izjemne dosežke na področju analize sodobnega kapitalizma – financializacije korporacij in razvoja teorije inovativnega podjetja ter za uspešno sodelovanje z Univerzo v Ljubljani, in prof. dr.  Michaelu W. Applu z Univerze Wisconsin za izjemne dosežke na področju kritične analize sodobnega izobraževanja ter prav tako za uspešno sodelovanje z Univerzo v Ljubljani.

Profesor Michael W. Apple je v slavnostnem nagovoru na temo umestitve visokošolskega izobraževanja v okvire večjih sprememb, med drugim povedal, da tržna politika lahko in dejansko vodi do izredno hitrega izpodjedanja demokratično določenih skupnih vrednost in ustanov. Učinki tega na izobraževanje so vedno bolj vidni, pravi. »Čim več vidikov našega življenja, vključno z državo in civilno družbo, je treba spojiti z gospodarstvom in ekonomsko logiko. Čeprav bodo na univerzah in drugih pomembnih ustanovah vedno obstajale težnje proti nadvladi, bodo naše vsakodnevne interakcije – celo naše sanje in želje – na koncu vodile tržne stvarnosti in razmerja. Po tem scenariju, ki je hkrati tudi resničnost, družba in kultura ne bi več temeljili na zaupanju in skupnih vrednotah.« V zaključku svojega nagovora je podal še nekaj ključnih etičnih in političnih načel. Med njimi je tudi ta, da bi morali visokošolsko izobraževanje in izobraževanje nasploh obravnavati kot medgeneracijsko darilo. »To je vir, ki ga zagotavlja starejša generacija v korist vseh otrok prihodnje generacije,« je prepričan profesor Apple.

Zlato plaketo, ki jo na Univerzi v Ljubljani podeljujejo za izjemne zasluge pri razvijanju znanstvenega, pedagoškega ali umetniškega ustvarjanja in za krepitev ugleda Univerze, smo letos podelili 11 profesorjem Univerze v Ljubljani, med njimi je prejemnik tudi prof. dr. Mojmir Mrak z naše fakultete.

Avtor fotografij je Željko Stevanić, IFP, d. o. o.


Image gallery:

Publish your comment:


Twitter: efljubljana