EF » EFnet » Novice » Nova razstava v Mali galeriji EF magistrice likovnih umetnosti Cvetke Hojnik

Nova razstava v Mali galeriji EF magistrice likovnih umetnosti Cvetke Hojnik

18.08.2017

V Mali galeriji se s svojimi deli predstavlja magistrica likovnih umetnosti Cvetka Hojnik.

PREOBRAZBA II

MATERIJA – PERMANENTNI IZZIV V SLIKARSTVU CVETKE HOJNIK

V dolgoletni in izjemno raznoliki likovni produkciji Cvetke Hojnik lahko vedno znova pritrdimo dejstvu, da je sodobna umetnost živ in aktualen jezik simbolov, ki pripoveduje zgodbo o moderni kulturi in načinu življenja, o spreminjanju vrednot, o novih pogledih in dognanjih na univerzum, ki nas obdaja. Globoko v sebi Hojnikova nosi svoj svet in lastno izkušnjo življenja, ki jo prek svojih umetniških del pogumno deli z nami že desetletja, a zmeraj drugače in vedno z novimi izzivi in likovnimi izhodišči. Permanentno  in že od nekdaj pa jo, kot osnova za osebno ekspresivno ustvarjanje zanimajo materija, različni materiali in strukture ter njihovo povezovanje, odzivanje in integracija v nova medsebojna razmerja v kontekstu ambientalne celostne podobe. Od oblikovanja tekstilij in krpank v začetnem ustvarjalnem obdobju, je kasneje posegla prek klasičnih slikovnih nosilcev tudi na področje oblikovanja in izražanja besed s t.i. knjigami umetnikov ter nas v svojem najnovejšem ciklusu preseneča s stopnjevanjem svoje raziskovalne likovne izpovednosti z lesenimi formami, ki se transformirajo v samosvoje prostorske instalacije in avtentične kompozicije.

Najnovejši likovni opus iz obdobja zadnjih dveh let, nosi naslov Preobrazba. Z njim Cvetka Hojnik povezuje in sistematično gradi drugačno likovno izrazno zgodbo, kot neke vrste »lait motiv« pa sc izlušči razmerje med osnovnima geometričnima likoma, in sicer krogom in kvadratom, ki se potom slikarkine osebne izkušnje, znanja in zavedanja metaforično transformirata v zagonetne odnose med moškim in žensko ter naprej posledično preideta v iskanje vzporednic med številnimi raznolikimi človeškimi odnosi na krivulji življenja od rojstva do smrti nasploh. Kot povezovalni moment se na črnem barvnem polju pojavi rdeča barva, kot proti-element črni in hkrati kot interpretacija simbola ljubezni ali erotike … , ki so kot nova dimenzija svobodno nadaljuje v naslednjo podobo/e, zgodbe in usode ter nemoteno teče svojo pot naprej … , mimo vseh okvirjev, zaukazanih pravil in zapisanih zakonov. Najnovejše umetniške kreacije Cvetke Hojnik v presunljivi črni barvi, s primesmi različnih materialov v subtilnih odtenkih črne in sive, so se začele iz dvodimenzionalnih temeljev raztezati v prostor, se odvijati levo in desno ter nas vodijo kot samosvoj slikarkin rokopis po polju senzualnih podob in skrivnostnih poti v univerzalni svet umetnosti. Z razgibano postavitvijo slik in objektov, dosega Hojnikova drugačno interpretacijo in interakcijo s konkretnim prostorom in časom, ki, osvobojen deskriptivnosti, za obiskovalca predstavlja novo doživetje in izziv v iskanju skritih pomenov in vsebin. Razstava Cvetke Hojnik kot celota deluje senzacionalno, sugestivno, v segmentih tud i pomirjujoče meditativno in skrivnostno vznemirljivo v prevladujoči črni barvi ter zelo neposredno in iskreno prikazuje ponotranjeni avtoričin svet. Posamična dela postanejo metafore njenega mentalnega in emocionalnega sveta, resničnega in duhovnega v prostoru in času, kar slikarka zmore interpretirati skozi sebe v avtorsko edinstvene in estetsko dovršene podobe preobrazb sveta in življenja.

Cvetka Hojnik je umetnica, ki s svojim ustvarjalnim in angažiranim delom že desetletja posega na področje vizualnega in čutnega izražanja hkrati ter v času, ko doživljamo prenasičenost življenja in prostora okrog nas, delujejo njene minimalistične forme v črni barvni raznolikosti kot protiutež na poti k lastni kontemplaciji in novemu zavedanju. S svojimi estetsko oblikovanimi likovnimi preobrazbami v iskanju meja večdimenzionalnih podob, pripoveduje Cvetka Hojnik pomembno in kompleksno zgodbo slikarstva 21. stoletja.

Stanka Gačnik, kustodinja,  Pokrajinski muzej Ptuj – Ormož,

Razstava bo v Mali galeriji na ogled septembra in oktobra 2017.


Publish your comment:


Twitter: efljubljana