EF » EFnet » Novice » Janez Škrabec, predsednik Alumni Ekonomske fakultete je manager leta 2017

Janez Škrabec, predsednik Alumni Ekonomske fakultete je manager leta 2017

28.09.2017

Upravni odbor Združenja Manager je za managerja leta 2017 izbral Janeza Škrabca, direktorja podjetja Riko in predsednika našega Alumni združenja.

Janez Škrabec je v 21 letih, odkar je pri 33 letih ustanovil Riko, d.o.o., družbo razvil v vodilno slovensko inženiring podjetje. Riko v središče svojega delovanja postavlja povezovanje podjetij, s katerimi ustvarjajo odmevne zgodbe z visoko dodano vrednostjo, hkrati pa nadpovprečno vlagajo v družbeno-odgovorne projekte, s čimer so stkali edinstveni poslovni model.

S projekti s področja energetike, okoljevarstva, tehnološkega inženiringa, logističnih in skladiščnih sistemov ter gradbeništva so najbolj zasidrani na trgih Ruske federacije, Belorusije, Ukrajine in Makedonije, kjer ustvarijo preko 33% prodaje. Od letos so aktivni tudi na nemškem trgu, kjer jim je uspel pomemben preboj z logističnimi in skladiščnimi sistemi, ki so jih zgradili za uveljavljene multinacionalke kot sta Ikea in mlekarna Müller. Rikovi produkti so prilagojeni posameznemu naročniku, za katerega razvijajo inovativne rešitve v sodelovanju z znanstveno-izobraževalnimi institucijami, kot so Inštitut Jožef Štefan, Fakulteta za strojništvo in SRIP Tovarna prihodnosti. Vizija družbe je do leta 2022 postati vodilno inženiring podjetje za izvedbo zahtevnih projektov “na ključ” na območju jugovzhodne Evrope ter v Skupnosti neodvisnih držav (Belorusija, Ukrajina, Moldova), hkrati pa postati prepoznaven partner pri izvedbi projektov, ki so rezultat strateških razvojno inovativnih partnerstev. V prihodnjih letih Riko načrtuje odpiranje novih trgov, pretežno v Aziji, razvoj novih dejavnosti (poprodajne storitve, inovacijske mreže) in še večji poudarek na okoljevarstvenem inženiringu.

Trajnostna naravnanost

Uspešno zgodbo je Janez Škrabec ustvaril tudi s podjetjem Riko hiše, ki proizvaja in trži lesene bio hiše. Škrabec je podjetje, ki se je leta 1998 znašlo pred stečajem, dokapitaliziral in leta 2006 spravil na zeleno vejo. Tri leta kasneje je sklenil partnerstvo z enim najboljših francoskih oblikovalcev Philippom Starckom za izgradnjo hiš z vrhunsko tehnologijo, oblikovalsko dovršenostjo in trajnostno usmerjenostjo. Podjetje 90% prihodkov ustvari na tujih trgih, največ v Angliji, kjer so od leta 2007 prodali že več kot 100 prestižnih hiš. Izgradnjo različnih objektov so razširili tudi na Italijo, Švedsko in v Nemčijo, od lani pa se jim odpira tudi trg ZDA. Podjetje zaposluje 65 ljudi, prav toliko pa zanje dela pri kooperantih. V letu 2016 so prihodek povečali za petino na 8 milijonov evrov in pol milijona evrov čistega dobička.

Vpetost v okolje in kulturo kot sestavni del poslovnega modela

Številni uspehi so posledica zaupanja in prepoznavnosti družbe, ki ju Škrabec neguje z investicijami v lokalno tradicijo in družbeno odgovornimi deli. Med glavne projekte spadajo Škrabčeva domačija v Hrovači, ki se je s svojim pestrim kulturno-umetniškim programom izoblikovala v lokalni kulturni inkubator in bila leta 2004 nominirana za naziv Evropski muzej leta 2004, podpora umetnosti z vodenjem likovne zbirke sodobne slovenske umetnosti z več kot 300 deli in pokroviteljstvo sklada za štipendiranje slavistov v okviru Ustanove patra Stanislava Škrabca. Podjetje podpira tudi delovanje najpomembnejših kulturnih institucij v Sloveniji, nastopa kot pokrovitelj športnikom in športnim klubom (s podporo rokometnemu klubu Ribnica kar 250 otrokom omogočajo nadgradnjo nogometnih veščin) ter podpira vse projekte s humanitarno vsebino.

Inovativno vodenje

Riko predstavlja podjetniško zgodbo, ki ustvarja trajnostni odnos ne samo do okolja in kulture, ampak tudi do zaposlenih. Več kot polovica zaposlenih (61%) ima univerzitetno izobrazbo, v njihovo znanje pa podjetje letno investira v povprečju kar 4,5 dni na osebo. Leta 2013 so prejeli priznanje Zlata nit 2013 za najboljšega zaposlovalca med srednje velikimi podjetji. Vrednote zaposlenih slonijo na spoštovanju, humorju in razvijanju trajnostne naravnanosti. Slogan, ki ga Škrabec zasleduje in prenaša na svoje zaposlene, je uživanje v odgovorno opravljenem delu. Dolgoletnega direktorja Rika pa odlikuje tudi posebna vodstvena karizma. Uvršča se med najbolj karizmatične[2] in najuglednejše slovenske direktorje[3], družba Riko pa med 20 najuglednejših podjetij v Sloveniji. Škrabec svoj ugled gradi z nenehnim podpiranjem vlaganja v raziskave in razvoj, poudarjanjem kakovosti izdelkov in storitev ter uspešnim dvigovanjem vrednosti podjetja. Tesni sodelavci najbolj cenijo njegovo nadpovprečno angažiranost in vztrajnost ter odločnost in predanost ciljem podjetja.

Visok ugled doma in po svetu

Za svoje gospodarske in podjetniške uspehe je Škrabec prejel številne nagrade, med katerimi izstopajo nagrada za posebne dosežke v gospodarstvu (2007, Častnik Finance), nagrada za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke (2008, GZS), Ribiški pušeljc (2008, Občina Ribnica), plaketa Pro Universitate labacensi (2008, Univerza v Ljubljani), naziv Mecen leta (2010, Častnik Finance) in naziv Naj direktor (2011, Kapital). Ugled Škrabca in samega podjetja Riko sta prepoznana tudi izven Slovenije. Leta 2006 ga je Charles Handy uvrstil med 23 svetovnih filantropistov, leta 2009 ga je predsednik Ruske federacije odlikoval z najvišjim državniškim priznanjem Orden prijateljstva, letos pa je v Sarajevu prejel evropsko nagrado ˝Naj manager in naj družba leta˝.

Škrabec k razvoju in rasti okolja in skupnosti prispeva tudi kot predsednik Alumni kluba in član sveta Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani, predsednik komisije za nagrade pri GZS, predsednik Slovensko-ruskega sveta, član nadzornega odbora UN Global Compact Slovenija in član številnih društev, ki Slovenijo povezujejo z mednarodnim poslovnim okoljem.

Janezu Škrabcu, predsedniku Alumni Ekonomske fakultete,  za podeljeno priznanje iskreno čestitamo.


Publish your comment:


Twitter: efljubljana