EF » EFnet » Novice » Otvoritev razstave – Halida Emrić – »TIŠINA BESKONČNOSTI«

Otvoritev razstave – Halida Emrić – »TIŠINA BESKONČNOSTI«

29.11.2017

V mesecu decembru se v Galeriji Ekonomske fakultete z razstavo, poimenovano »TIŠINA BESKONČNOSTI«, predstavlja bosanska keramičarka Halida Emrić.

»Človeška potreba po estetiki in umetniškem ustvarjanju je univerzalna in prav oblikovanje gline je njen prvotni izraz, ki sega od krašenja posod do izdelovanja dragocenega nakita za vladarje.

Našo prvinsko potrebo, da v umetniškem delu uzremo svojo dušo, umetnica Halida Emrić uresničuje – ob pomoči neomejene domišljije – s spretnimi rokami, ki z veščim prepletom dragocenih in starih glinenih materialov ustvarjajo unikatne izdelke. Ti s sočasnim izrazom neskončne svobode in hkrati najglobje intime navdihujejo s svojo uporabno in umetniško vrednostjo.

Ustvarjanje Halide Emrić je večno iskanje neskončne tišine duše, kot jo je nekoč čutil in zapisal sufijski pesnik:

Ko stvari ne gredo po naših željah,

in le z naporom kaj dosežemo,

vedno v skrbi in obžalovanju,

prepozno za prihod in prerano za slovo.«

 

Dr. Walter Horn (Celovec)

Halida Emrić, v Bihaću leta 1965 rojena oblikovalka keramike, je članica Združenja likovnih umetnikov uporabnih umetnosti Bosne in Hercegovine ter ustanoviteljica studia za proizvodnjo umetniške keramike SerhatArt.

S svojimi deli se je predstavila na preko 40 samostojnih (Istanbul, Sarajevo, Dunaj, Zagreb, Ljubljana, Kastav, Bihać, Tuzla, Celovec, Zvornik, Ljubuški, Cazin, Vitez, Travnik, Srebrenica, Ključ) ter skupinskih razstavah doma in v tujini, med drugim na Collegium Artisticum, Bienalu miniaturnih umetnosti Bosne in Hercegovine in na Mednarodnem bienalu miniaturne umetnosti.Za svoje delo je bila nagrajena na Collegium Artisticum Sarajevo v letih 2015 in 2017, na prvem Mednarodnem tekmovanju miniatur v Tuzli je prejela nagrado občinstva, njeno uspešno podjetniško pot pa potrjuje 1. nagrada Akademije ženskega podjetništva v Bihaću.

 

Otvoritev razstave je bila v torek, 5. decembra 2017. 

 

 


Image gallery:

Publish your comment:


Twitter: efljubljana