EF » EFnet » Novice » “Lokacija za drugi sedež podjetja Amazon: Zakaj ignoriramo okoljske dejavnike?”

“Lokacija za drugi sedež podjetja Amazon: Zakaj ignoriramo okoljske dejavnike?”

19.12.2017

Naša gostujoča profesorica Ekonomske fakultete, Nives Dolšak, PhD, Professor je prva od dveh soavtorjev članka z naslovom “Amazon HQ2 In The Time Of Climate Change.“, ki je bil objavljen v ponedeljek, 4. decembra v Huffington Post.

Glavni problem, ki ga izpostavijo je: Zakaj Amazon ne upošteva klimatskih sprememb pri odločitvah o novem sedežu podjetja?

Septembra 2017 je Amazon objavil, da iščejo lokacijo za svoj drugi sedež podjetja. Na njihov razpis se je do 18. oktobra javilo 238 mest, okrajev, in držav iz ZDA, Mehike in Kanade.

Poznani ekonomski in finančni analitiki so rangirali predloge. Moody’s Analytics je prvi objavil metodologijo in njihovih 65 najvišje rangiranih lokacij. Drugi so kmalu sledili. Na žalost nihče od analitikov ni vključil klimatskih sprememb med kriterije. V tem kratkem članku rangiramo lokacije z vrha seznama Moody’s Analyitics. Predlagamo rangiranje lokacij na osnovi njihove izpostavljenosti naravnim vremenskim katastrofam.

Namen članka ni bil razviti metodologijo za rangiranje izpostavljenosti klimatskim spremembam (ali naravnim katastrofam). V članku ignorirajo težave pri pripisovanju razlogov vremenskim sprememb. Bistvo je bilo, da pokazejo kako različno so lokacije rangirane na osnovi ekonomskih in poslovnih kriterijev na eni strani in okoljskih kriterijev na drugi.

 

 


Image gallery:

Publish your comment:


Twitter: efljubljana