EF » EFnet » Novice » Bole opozoril na neskladja v gospodarski rasti

Bole opozoril na neskladja v gospodarski rasti

01.12.2017

Gospodarska rast se je v območju evra in Sloveniji v zadnjem letu opazno okrepila, vendar stanje v nekaterih pogledih odstopa od predkriznega, je na Poslovni konferenci Portorož poudaril ekonomist Veljko Bole. Kljub hitri rasti BDP so posojila podjetjem še vedno skromna, stroški dela pa kljub zmanjševanju brezposelnosti ne kažejo pospeševanja.

Rast življenjskih stroškov in cen nepremičnin je precej počasnejša kot pred krizo, je poudaril ekonomist z ekonomskega inštituta ljubljanske pravne fakultete Bole. Spodbudna je rast števila prostih delovnih mest, ki je v Sloveniji občutno hitrejša od povprečja območja z evrom.

Kljub temu, da se je brezposelnost že precej znižala, pa se to po Boletovih besedah pri stroških dela ne pozna veliko. Ti so šele v zadnjih treh četrtletjih nekoliko presegli produktivnost, pritisk stroškov na inflacijo pa tako ostaja zelo nizek.

Hitro se zmanjšuje tudi skupna zadolženost gospodarskih segmentov. Po letu 2012 se je zadolženost v vseh sektorjih z izjemo države zmanjšala opazno bolj kot v območju evra. Kot je opozoril Bole, so se posojila podjetjem po hitrem padanju ustalila ter že leto in pol stagnirajo. Šibkejše od evropskega povprečja je tudi izdajanje posojil gospodinjstvom.

Indikatorji pregretosti so bili v območju evra sredi letošnjega leta precej bližje vrednostim na vrhu pregrevanja pred krizo. Slovensko gospodarstvo je pregrevanju izpostavljeno precej manj kot območje z evrom.

Omejitve povpraševanja se pojavljajo samo v industriji. Poslovanje podjetij najbolj omejuje pomanjkanje delavcev, v storitvenih sektorjih pa še vedno tudi šibko povpraševanje, je ocenil Bole. Dostop do financiranja in razpoložljiva oprema ne omejujeta poslovanja podjetij v nobenem sektorju.

Prihodnje leto je po Boletovih besedah v Sloveniji pričakovati 3,4-odstotno rast BDP, v območju evra pa dvoodstotno. Inflacija bo po pričakovanjih v Sloveniji dosegla 1,7 odstotka, v območju evra pa 1,4 odstotka. Najhitrejšo rast v jugovzhodni Evropi naj bi imela prihodnje leto Romunija, najpočasnejšo pa Hrvaška.

Kot je opozoril Bole, letošnjo rast poleg hitrosti zaznamuje tudi neenakomernost. Eden od dokazov za to je dejstvo, da je glavni motor rasti izvoz. Če se kaj zgodi na izvoznih trgih, ima lahko to za Slovenijo velike posledice, je še dejal.

VIR: STA
Fotograf: Jernej Lasič

2017-11-30 PKP-0616_preview

Na sliki: Veljko Bole

2017-11-30 PKP-0650_preview

 


Image gallery:

Publish your comment:


Twitter: efljubljana