EF » EFnet » Novice » Evropska unija po mnenju prof. Paola Savone in prof. Mojmirja Mraka potrebuje reforme

Evropska unija po mnenju prof. Paola Savone in prof. Mojmirja Mraka potrebuje reforme

01.12.2017

Pred EU so številni izzivi, odgovor nanje v prihodnjih letih pa bo ključen za njen status v bodoče, sta se v predavanjih na Poslovni konferenci Portorož strinjala ekonomista prof.  Paolo Savona in prof. Mojmir Mrak. Oba sta poudarila nujnost reform, ob tem pa opozorila, da mnogih izzivov, ki so danes pred njo, EU pred desetimi leti ni poznala.

Savona , zaslužni profesor politične ekonomije in nekdanji minister za industrijo v Italiji, se je v svojem predavanju osredotočil predvsem na evro, ki je kot skupna valuta po njegovem mnenju nujen za skupni evropski trg. Opozoril pa je, da ne nujno v točno takšni obliki, kot jo poznamo danes. Poudaril pa je tudi, da potrebuje evro tesno koordinacijo s strani državnih fiskalnih politik, da bi sploh preživel.

Navedel je štiri možne scenarije za prihodnost evra. Po prvem bi ga sprejeli skupaj z vsemi obstoječimi negativnimi vplivi, ki ga ima na šibkejše države. Drugi scenarij predvideva razdelitev valute na dva bloka držav, tretji razpustitev območja z evrom, četrti pa reforme.

Savona zagovarja slednjega, pri čemer je poudaril, da je najbolj primeren čas za reforme v obdobju izboljšanja razmer. Te so se v EU v zadnjem letu izboljšale tako politično kot gospodarsko.

To je izpostavil tudi profesor mednarodnih financ in ekonomske politike EU prof. dr. Mojmir Mrak, ki je ob tem opozoril, da “to okno za spremembe ne bo prav dolgo odprto”, zato ga je treba izkoristiti čim prej. Spremembe na področju skupne valute bodo imele po njegovem mnenju močan vpliv na prihodnost EU, ki se trenutno sooča z nekaterimi izzivi, ki jih pred desetimi leti ni poznala.

Med drugim se prvič dogaja, da ena od držav zapušča povezavo, Evropa pa tudi prvič nima več “tako jasnega varnostnega dežnika”. Zaradi slednjega bodo narasli izdatki za varnost. Unijo je treba sicer po Mrakovem mnenju narediti bolj odporno na šoke, pri čemer se mu zdi najbolj smiselna pot, pri kateri bodo morale države na nekaterih področjih sodelovati še tesneje.

Opozoril je, da bo imel izstop Velike Britanije iz povezave velik vpliv na skupni proračun. Meni, da izpada tega prihodka ne bo mogoče v celoti pokriti. Med trenutnimi težavami je prof. Mrak med drugim navedel še pristop, po katerem gospodarsko krizo zdravimo kot fiskalno, čeprav po njegovih besedah ni bila le takšna.

Vir: STA
Fotograf: Jernej Lasič

 

2017-11-30 PKP-0284_preview

Na sliki: prof. Mojmir Mrak

 

2017-11-30 PKP-0294_preview

Na sliki: prof.  Paolo Savona

2017-11-30 PKP-0329_preview

 

 

2017-11-30 PKP-0333_preview

 


Image gallery:

Publish your comment:


Twitter: efljubljana