EF » EFnet » EFnews » Kozmična minuta Radovana Gregorčiča

Kozmična minuta Radovana Gregorčiča

12.03.2018

Naravna pristnost keramike, žgane na 1300 stopinjah Celzija, obogatena s prepletajočimi se motivi obstoja, majhnosti, veličine, življenja in razsežnosti, ki gredo preko zemljine oble v sfero nevidnega. Vse to in še mnogo tistega, kar obiskovalec osebno doživi, nosi razstava »Kozmična minuta«, ki v marcu krasi Galerijo Ekonomske fakultete. Tokrat se predstavlja Radovan Gregorčič, umetnik s Primorske, ki delce vsakdana združi z nepojmljivimi razsežnostmi kozmosa.

»Sporočilo tokratne razstave je večplastno. Obravnava naravo, okolje, v katerem živimo, in dejstvo, da se lahko iz njega nekaj naučimo. Predvsem pa se skozi dela vleče rdeča nit o tem, da narava ni samo to, kar vidimo, torej hribi, morja in travniki, ampak je veliko več tega, kar je očem nevidno. Zase sem tudi sam narava, sem bivalni prostor mikroorganizmom, in to je zame mikrokozmos, kjer jemljem vzorce za zgodbe, ki jih projiciram na makrokozmos. Celoten razpon med mikro- in makrokozmosom je naše polje razmišljanja o življenju,« je povedal avtor.

Materiali za ustvarjanje so vzeti iz narave in tako avtorju pomagajo pisati zgodbe o njej. ”Platforma za črpanje navdiha je narava. S tem ko se zavedam, da obstaja narava, se hkrati zavedam tudi sebe kot majhnega atoma v tem sistemu. Najprej moraš priti do točke, ko se zavedaš svoje majhnosti in nepomembnosti, a hkrati pomembnosti, saj je veličina v tem, da vse to spoštuješ. Tako potem življenje sprejemaš drugače in te lahko uči. Nudi ti izkušnje in preizkušnje. Prideš torej do točke, kjer se preizkušenj ne bojiš, ampak jih vzameš kot sestavni del vsega in komaj takrat, ko te preizkušnje preživiš, se transformiraš v nekaj več. In to več so te zgodbe, ki jih vzameš kot življenje, in to potem postane moja inspiracija za delo.”

Ob razstavljenih delih ni zapisanih imen, čeprav jih imajo, saj umetnik želi, da obiskovalec sam zase najde sporočilo. Ena izmed skulptur je poimenovana ”Kar kličeš, pride”. Nosi idejo o tem, da se zavedamo svoje majhnosti, ampak če kljub temu v svoji skromnosti realno zahtevamo, se dejansko zgodi. Vabimo vas, da najdete skulpturo, s tem sporočilo in ob tem morda poiščete še druge zgodbe, ki so vpete v ves prostor Galerije Ekonomske fakultete.

Iva Drvarič, Efnews

efnewskvadrat


Image gallery:

Publish your comment: