EF » EFnet » Novice » Dnevi kitajske kulture

Dnevi kitajske kulture

22.05.2018

Tudi letos je mesec maj na Konfucijevem inštitutu posvečen kitajski kulturi, tokrat je prav poseben, saj smo na Konfucijevem inštitutu slavnostno otvorili Konfucijevo edikulo v atriju Ekonomske fakultete.

Z otvoritvijo so tako uradni začetek Dnevov kitajske kulture obeležili tudi veleposlanik Ljudske republike Kitajske njeg. exc. Ye Hao, rektor Univerze v Ljubljani, prof. dr. Igor Papič in dekanja Ekonomske fakultete prof. dr. Metka Tekavčič. Otvoritev je spremljala tudi predstavitev kitajske kulture pitja čaja v sodelovanju s Konfucijevem inštitutom v Novem sadu, sledila pa je fotografska razstava in predavanje gospe Marije Adanja, nekdanje veleposlanice Republike Slovenije v Pekingu.  Dogodek so zaokrožili številni kulturni nastopi Konfucijeve učilnice Ljubljana in Konfucijeve učilnice Maribor ter seveda kar se za pravo praznovanje spodobi tudi levji ples.

Dneve kitajske kulture smo nadaljevali s predavanjem gospe Zorane Baković, priznane novinarke Dela in izvrstne poznavalke kulture in sodobnih ekonomsko političnih razmer na Kitajskem in v Vzhodni Aziji. Predavanje je bilo dobro obiskano, gospa Baković se je v svojem predavanju dotaknila predvsem vprašanja, kakšna velesila postaja oziroma je sodobna Kitajska, in v čem se v globalnem geopolitičnem prostoru Kitajska razlikuje od ZDA in v čem ne. V Kitajsko namreč Bakovićeva polaga upanje, da bo kot velesila, glede na tisočletno kitajsko tradicijo yin-yang dialektike, delovala komplementarno in korelativno, kar pomeni v večnem sodelovanju in ne izločanju oziroma uničenju ostalih globalnih akterjev. Zorana Baković je ob zaključku poudarila, da si na glavno vprašanje, kakšno vlogo bo v sodobnem geopolitične prostoru igrala za nas Kitajska, lahko odgovorimo zgolj mi sami, z odločitvijo glede tega, kaj si mi sami (v okviru Evropske unije) želimo, in kako se vidimo v prihodnosti.

V drugem tednu smo se osredotočali na dobro počutje. Tako nam je kitajski zdravnik Shan Chen iz FU TKM (s pomočjo prevajalke Sarah Berkovič) predstavil metode tradicionalne kitajske medicine, ki poskrbijo, da ohranimo duševno ravnovesje tudi v intenzivnih in stresnih obdobjih. Predavanje smo tudi posneli, v kolikor se ga niste uspeli udeležiti nam lahko za posnetek pišete na ciljubljana@ef.uni-lj.si .


Image gallery:

Related news

Publish your comment: