EF » EFnet » Novice » Nova razstava v Mali galeriji: Živa Agrež – “Istra – ostanki časa”

Nova razstava v Mali galeriji: Živa Agrež – “Istra – ostanki časa”

21.09.2018

V Mali galeriji se s svojimi deli predstavlja umetnica Živa Agrež.

Tako kot za avtoričin prejšnji cikel slik Svetloba in barve Toskane in za slike iz doline reke Krke, so tudi za slike iz cikla Istra-ostanki časa značilni pastozni nanosi barv. Avtorica pravi, da je ob pogledu na razpadajoče, okrušene fasade starih mestec in vasi v notranjosti Istre, kar segla po slikarski lopatki, da bi z močnimi, prekrivajočimi nanosi vedno nove barve, ki  niso nikoli popolnoma prekrili spodnjih, ustvarila magijo okruškov časa.

Za okni, ki mnogokrat to sploh niso več, za vrati, ki nemočno visijo s tečaja in se odpirajo v črno prazno notranjost, za stenami  na katerih so siva, črna, terakota, svetla in temna siena barva mnogokrat prekriti z temnim zelenilom bršljana, ki jih prerašča, je, pravi Živa Agrež, vse polno zgodb iz minulih stoletij. Zgodb, ki so začele nastajati s prvimi mesteci po letu 1200. Zgodb o s istrskih kmetih, ki so delali za  beneško gospodo. Zgodb, v katerih so s pomočjo pridnih rok domačinov in spretnih tujih trgovcev po vzoru italijanske renesanse  na planjavah desnega in levega  brega reke Mirne vzniknila majhna, čudovita kamnita mesteca, lože, cerkve in trgi. Pogled nanje in misel na življenja, ki so nekoč bila v teh hišah s praznimi okni, je vzburil avtoričino fantazijo, ki jo je prelila v barvo in stilizirano arhitekturo.

Mesta, vasi, hiše in celo okna in vrata na njenih slikah so določljivi s krajevno tablo ali s hišno številko , vendar jih je avtoričino doživetje dalo nekakšen surrealistični nadih. Največ slik upodablja Oprtalj, mestece, ki po krivici ostaja v senci mnogo slavnejšega Grožnjana. Nastalo je na samem začetku 13. stoletja in doživelo največji razcvet v 16. stoletju. To očarljivo mestece šteje danes le sto duš in je srce občine s tisoč prebivalci.

Na slikah s katerimi Živa Agrež slika podobe Istre, ni treba iskati pravilnih arhitekturnih oblik ali zakonitosti perspektive, temveč samosvojo, njej lastno kompozicijo, ki utelesi duha stoletij, oziroma ,tistega kar je od stoletij še ostalo. Tako kot v življenju, Žive Agrež tudi na teh slikah ne zanimajo podrobnosti in majhne zgodbe. Na platno slika bistvo motiva: njegovo vzdušje, občutje in barvo s katerimi kraljuje v prostoru.

Njene slike so prežete z nostalgijo in občudovanjem kulture izpred stoletij, ki je vzcvetela sredi oljk, vinogradov in istrskega kamna. Mogoče bi kdo rekel, da mora biti istrski kamen bel. Toda za avtorico so istrska mesta in vasi gmota sivine, golobje modrine, in njej komplementarne rjavo- rdeče barve. Mogoče bi lahko bi rekli, da so slike iz cikla ISTRA- OSTANKI ČASA, kot jih je upodobila Živa Agrež , sedanja podoba notranjosti te dežele, ki izžareva konflikt med nekoč in danes, med bogato preteklostjo, ki kot speča Trnuljčica čaka na poljub prihodnosti.

Razstava je v Mali galeriji na ogled oktobra 2018.


Image gallery:

Publish your comment: