EF » EFnet » Novice » Razstava Leona Vidmarja, ki popelje v svet lutk in animacije

Razstava Leona Vidmarja, ki popelje v svet lutk in animacije

15.10.2018

Jesenski pridih oktobra je otvoril novo razstavo v galeriji Ekonomske fakultete, kjer se tokrat z razstavo “Slovo – Making of” predstavlja Leon Vidmar. Slovo je njegov avtorski kratki film, tokratna razstava pa obiskovalcem kaže elemente, ki jih je treba speti v celoto, in delo, ki ga je treba vložiti, da lahko občinstvo vidi končni izdelek.

Slovo je kratki animirani film o drobcu spomina, ki v glavnem junaku vzbudi mnogotera čustva in občutke, povezane z njegovim dedkom in dnevom, ko sta prvič skupaj lovila ribe. “Navdih za svoja dela največ črpam iz svojega življenja in tudi iz del drugih avtorjev. Pravzaprav lahko rečem, da ga črpam od vsepovsod,” pravi Vidmar.

“Rdeča nit tokratne razstave je prikazati, kaj vse je potrebno za nastanek kratkega lutkovnega animiranega filma, seveda brez pred- in postprodukcije. Zato tudi naslov razstave Slovo – Making of. Hkrati pa si lahko obiskovalci še ogledajo končni izdelek – kratki lutkovni animirani film, napovednik za film in dva pohitrena posnetka iz zakulisja snemanja filma.”

Vsa tokrat razstavljena dela so pomembna in potrebna, da lahko nastane končni izdelek – kratki film. Teh bomo lahko v prihodnosti videli še več, saj Vidmar pravi, da trenutno dela na predprodukciji celovečernega lutkovnega animiranega filma Of Unwanted Things and People, ki je omnibus štirih držav (Češke, Slovaške, Slovenije in Poljske). Ta projekt bo predvidoma končan leta 2022.

Leon Vidmar je zaključil študij vizualnih komunikacij na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kot samouk pa se je z izdelovanjem lutk in snemanjem začetnih filmov ukvarjal že v srednji šoli. Svoje znanje je izpopolnjeval tudi v tujini in za svoja dela prejel številne nagrade.

Iva Drvarič, EFnews

efnewskvadrat1


Image gallery:

Publish your comment: