EF » EFnet » Novice » Izdana tretja številka študentske znanstvene revije/zbornika REEM na Ekonomski fakulteti

Izdana tretja številka študentske znanstvene revije/zbornika REEM na Ekonomski fakulteti

23.11.2018

V sredo, 21.11.2018 so študentje in diplomanti Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani, zbrani v društvo Gibanje za ekonomsko pluralnost (s sedežem na Ekonomski fakulteti), izdali tretjo številko znanstvene revije Review of Economics and Economic Methodology (REEM).

Tretja številka (ki je ponovno skoraj v celoti v angleškem jeziku) je posvečena dvestoti obletnici Ricardovega dela On the Principles of Political Economy and Taxation. Prinaša šest prispevkov. V uvodnem se urednik tokratne tematske številke, dr. Urban Sušnik, sprašuje o aktualnosti Ricardovih teorij danes in to tudi prikaže skozi kratko matematično in empirično simulacijo. V drugem prispevku grški raziskovalec Kosmas Manoudakis analizira problem cenovne normalizacije v Ricardovih modelih in z malce kompleksnejšo matematično izpeljavo opozori, kako so nekatere probleme, prisotne v kasnejših ekonomskih razmišljanjih, elegantno odpravila že začetna Ricardova dela. Španski raziskovalec z Univerze v Lancastru, Jesus G. Muñoz Bandala postavlja nekatere ricardijanske postavke v kasnejši zgodovinski kontekst in skozi pregled razvoja njegovih spoznanj v delih Marxa in Keynesa opozori, kako so kasnejši avtorji v veliki meri dopolnili izvorne Ricardove misli. Tematska številka prvič prinaša tudi prevod ključnega članka heterodoksne ekonomske misli, v tej številki smo izbrali prispevek Anwarja M. Shaikha, vodilne figure sodobne heterodoksne ekonomske misli in avtorja uspešnice Capitalism: Competition, Conflict, Crisis iz leta 2016. Prevod je delo mag. Teja Gonze. Številko zaključujeta recenziji dveh s številko povezanih knjig izpod peres študentov Ekonomske fakultete, Patrika Trobca in Maruše Conič.

Znanstveni svet revije še vedno sestavlja velika večina najbolj uveljavljenih svetovnih profesorjev iz različnih šol t.i. heterodoksne ekonomije (npr. James K. Galbraith, Anwar Shaikh, Steven Keen, Tony Lawson, Paul Davidson, Jayati Ghosh, Geoffrey M. Hodgson, Geoffrey Harcourt in Deirdre N. McCloskey). Poleg tega znanstveni svet sestavlja tudi več profesorjev Ekonomske fakultete, ki se jim uredniki in avtorji iskreno zahvaljujemo za njihovo podporo. Revija je pridobila indeksiranje v osrednjem svetovnem indeksu ekonomske literature EconLit. V teku je tudi že poziv za prispevke za četrto številko, ki bo predvidoma izšla v prvi polovici leta 2019. Več informacij najdete na spletni strani www.reemslovenia.com, ali pa na spletni strani društva GEP.


Publish your comment: