EF » EFnet » Novice » Obeležili smo 40 let programa poslovne informatike

Obeležili smo 40 let programa poslovne informatike

28.11.2018

Na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani smo v torek, 27. novembra 2018, z Dnevom poslovne informatike obeležili 40. obletnico uvedbe študijskega programa poslovna informatika.

Dogodka se je udeležilo veliko nekdanjih in sedanjih študentov programa ter gostov iz podjetij in univerze, med njimi tudi predsednik Upravnega odbora Univerze v Ljubljani prof. dr. Borut Božič

Tomaž Štolfa, soustanovitelj podjetja Layer, je na primeru tehnološkega velikana Amazon ponazoril, kako je podjetje, ki je v osnovi prodajalo knjige, svojo zgodbo zgradilo na tehnološkem razvoju. A kljub velikemu napredku, ki ga je tehnologija dosegla v 40. letih od ustanovitve programa, je Štolfa poudaril, da današnje rešitve niso nič drugega kot nekoliko preoblečene ideje izpred desetletij, le da jih danes poganjajo močnejši računalniki. Po njegovih besedah pri tehnologiji vedno stojiš na ramenih velikanov, ki jih je treba spoštovati in nadgrajevati njihovo delo.

Moderator, profesor dr. Aleš Groznik, verjame, da tehnologija napreduje v valovih. V določenem trenutku pride do velikega napredka, nato pa do “naslednje velike stvari” poteka postopen razvoj. Osebno verjame, da so takšna velika stvar nano roboti, ki bodo “naša življenja spremenili enako kot prvi računalnik in nato internet”.

Na prireditvi je bila predstavljena tudi zgodovino oddelka, dekanja prof. dr. Metka Tekavčič pa je nekdanjima profesorjema dr. Janezu Gradu in dr. Andreju Kovačiču, ki sta zaslužna za ustanovitev in razvoj programa poslovne informatike, podelila priznanji za njun prispevek.

Program letno obiskuje do 120 študentov, od tega med 30 in 40 študentov iz tujine, predvsem Evrope, nekaj pa tudi iz Azije, Amerike in Afrike. Katedra nudi tudi dva programa dvojnih diplom, od leta 2011 z univerzo NOVA iz Lizbone, od letos pa tudi s poslovno šolo iz Pforzheima.

Prof. dr. Mojca Indihar Štemberger, predstojnica katedre za poslovno informatiko in logistiko, je poudarila, da program združuje poslovna, tehnološka in menedžerska znanja, vsako leto pa program nadgrajujejo in prenavljajo. Doslej je na programu doštudiralo že več kot 2200 študentov, sicer pa ima katedra zelo močen raziskovalen del, še posebej na področju menedžmenta poslovnih procesov, kjer se po besedah prof. dr. Indihar Štembergerjeve ravno s pomočjo tega programa uvršča na tretje mesto na svetu po uspešnosti raziskav.

VIR: STA
Foto: Lea Kopina, Ekonomska fakulteta


Image gallery:

Publish your comment: