EF » EFnet » Novice » Mednarodni dan žena na Ekonomski fakulteti

Mednarodni dan žena na Ekonomski fakulteti

13.03.2019

V petek, 8. marca 2019, smo Mednarodni dan žena, praznik ekonomske, politične in socialne enakopravnosti ter dosežkov žensk na Ekonomski fakulteti obeležili z dogodkom z naslovom “bE Faithful to yourself”.

Biti zvest sebi je zelo dobro vodilo za vse in mu v današnjih časih velikokrat z lahkoto sledimo. Celo zaželeno je biti samosvoj, drugačen … In to velja za oba spola. A le stoletje nazaj so bile ženske težko zveste sebi in so svoje želje velikokrat skrivale v zameno za družbeno sprejetost. Da je danes povsem drugače se lahko zahvalimo velikim ženskam – pionirkam, borkam, materam, prvim študentkam, prvim zdravnicam, prvim diplomantkam, prvim pilotkam … Zato smo v center praznovanja postavili velike ženske preteklosti in sedanjosti, iz Slovenije in tujine, ter nekaj imen izpostavili. Več portretov velikih žensk najdete v knjigi »Pozabljena polovica, Portreti žensk 19. in 20. stoletja na Slovenskem«, kjer je preko 120 portretov žensk, ki so bile pionirke na svojem področju.

Zaposlene sta nagovorila dekanja, red. prof. dr. Metka Tekavčič ter prodekan, red. prof. dr. Marko Pahor. Na dogodku so bile predstavljene tri velike ženske iz Slovenije: Alma Karlin, Marija Wirgler Jezernik, Cveta Mlakar. V nadaljevanju pa so mednarodni pridih s svojim nastopom prinesli direktor Konfucijevega inštituta, predstavnik Makedonije, asist. Davor Vuchkovski ter doc. dr. James Patrick Foye. Predstavili so pomembne ženske iz svojega okolja, ki predstavljajo navdih ter vzor vsem generacijam, tako moškim kot ženskam.


Image gallery:

Publish your comment: