EF » EFnet » EFnews » Otvoritev razstave akademske slikarke Taje Zven Ivančič

Otvoritev razstave akademske slikarke Taje Zven Ivančič

11.03.2019

V letošnjem marcu bodo Galerijo Ekonomske fakultete v Ljubljani krasila dela akademske slikarke Taje Zven Ivančič. Razstava, poimenovana »Rastišče«, je sad kulturnega izmenjevanja in prepletanja s pesmimi njenega partnerja Rudija Zvena, ki jih je poskušala z likovnim jezikom zajeti na platnu. Slednji je vse zbrane ob otvoritvi razstave 5. marca počastil z recitalom svoje pesmi »Mimoza  – mimo za las«. Skozi tehniko umetniških del, to je akril na platnu, je čudovito predstavljena rdeča nit razstave:  prikrito gibanje. Nobena od naslikanih figur namreč ni statična, pri vsaki je mogoče opaziti gibanje, pa naj bo to govorjenje, tek ali hoja.

Akademska slikarka Taja Zven Ivančič je na Ekonomski fakulteti že razstavljala v preteklosti, v ospredje tokratne razstave pa je postavila figuraliko – prikrito gibanje. »Prej sem bila precej bolj nagnjena k abstraktni umetnosti, ampak ko sva z Rudijem začela skupaj ustvarjati in mi je predstavil svoje pesmi, sem začela od tam črpati navdih,« je povedala in dodala, da je obenem želela ohraniti stik s postmodernizmom, ki temelji na poglobljenem sodelovanju z gledalcem. Pri njem želi vzbuditi čustva, da gledalec res doživi umetniška dela, četudi mu dotična umetnost ni všeč.

Študijska leta v Franciji in Pensilvaniji so avtorico močno obogatila na vseh področjih njenega življenja in ji dala sveža znanja glede novih tehnik. Velikokrat se umetnikom zgodi, da jim končno delo kljub velikemu trudu ni všeč. »Ja, tudi to se mi je že zgodilo. Že profesorji na akademiji so nas učili, da je takrat najbolje sliko odložiti. To pomeni, da je slika ‘zmatrana’ in je treba takoj na novo začeti, saj mora ohraniti svežino v sebi. Jaz to vedno naredim. Če vidim, da je ‘zmatrana’, vzamem novo,« je povedala in zaključila, da je dobro sliko pogledati z različnih perspektiv, saj tako najbolje vidiš, kje jo dodelati.

Umetnici želimo, da bi prek platna še naprej ustvarjala tako čudovita dela.

Anja Puc, EFnews

efnewskvadrat1


Image gallery:

Publish your comment: