EF » EFnet » Novice » Predstavitev knjige »Študij ekonomije v Jugoslaviji«

Predstavitev knjige »Študij ekonomije v Jugoslaviji«

28.03.2019

27. marca 2019 je v Sejni sobi Senata ob izidu knjige »Študij ekonomije v Jugoslaviji« potekal pogovor z njenim avtorjem ddr. Nevenom Borakom. Pogovor je vodil dr. Zarjan Fabjančič.

Knjiga obravnava in dokumentira visokošolski in univerzitetni študij v obdobju dveh Jugoslavij in zajema obdobje od leta 1920 do 1991. Do ustanovitve dveh dve ekonomsko-komercialnih visokih šol v Zagrebu (1920/1925) in Beogradu (1937) so bile nosilke ekonomskega univerzitetnega izobraževanja pravne fakultete in v manjši meri tudi tehnične fakultete. Tako je tudi  Sloveniji po ustanovitvi Univerze v Ljubljani leta 1919 ta naloga bila dodeljena novoustanovljenima Juridični in Tehnični fakulteti. Slovenci pa so visokošolsko oziroma univerzitetno ekonomsko izobrazbo v pridobivali v tujini, najpogosteje na Dunaju, v Pragi, Trstu, Zagrebu in Beogradu, od leta 1946, po ustanovitvi Gospodarske fakultete pa tudi v matični domovini.

Fakulteta je že kmalu po ustanovitvi začela stopati po poti, ki jo je po letu 1991 odločno vodila do današnje poslovne, v mednarodni prostor usmerjene šole. V živahnem pogovoru so sodelujoči obudili lastne spomine in poglede v zvezi z razvojem študija in študijskih programov, prelomnih obdobij in ključnih protagonistov sprememb. Nanizali so tudi vrsto manj znanih dogodkov in izkušenj, ki bogatijo utrjujejo zgodovinski spomin fakultete in utrjujejo njeno tradicijo.


Image gallery:

Publish your comment: