EF » EFnet » Novice » Dan odprtih vrat Ekonomske fakultete v Skopju

Dan odprtih vrat Ekonomske fakultete v Skopju

17.04.2019

Ekonomska fakulteta Univerze v Ljubljani je v torek, 9. aprila 2019, organizirala »Dan odprtih vrat« na Gospodarski zbornici Makedonije. Govorniki na dogodku so bili dekanja prof. dr. Metka Tekavčič, Branko Azeski, predsednik Gospodarske zbornice Makedonije, Zorica Apostolska, ministrica za tuje naložbe v Vladi Republike Severne Makedonije, dr. Andreja Kodrin, članica investicijskega odbora Evropskega sklada za strateške naložbe (EFSI), in nekdanji študenti programa Poslovodenje in organizacija v Severni Makedoniji. Dogodek je povezovala Melita Sekulovska, regionalna koordinatorica Ekonomske fakultete v Severni Makedoniji.

Namen dogodka je bil predstaviti poslovni skupnosti v Severni Makedoniji možnosti za sodelovanje na področju poslovnega izobraževanja in svetovanja, obenem pa bodočim študentom zagotoviti informacije o podiplomskem študijskem programu Business and Organisation, ki se izvaja v Skopju. Dekanja je v svojem nagovoru seznanila prisotne s spremembo imena fakultete, ki je sedaj v angleškem jeziku University of Ljubljana, School of Economics and Business, nato pa predstavila še mednarodne dosežke Univerze v Ljubljani, Ekonomske fakultete, kot so trojna akreditacija (EQUIS, AACSB in AMBA), rangiranje Financial Timesa, ki je Ekonomsko fakulteto uvrstil med 95 najboljših evropskih poslovnih šol, rangiranje Financial Timesa, ki je je program Ekonomske fakultete Poslovodenje in organizacija – IMB uvrstil na 83. mesto med 100 najboljšimi programi na svetu s področja »Master in Management«, razvrstitev Ekonomske fakultete na 11. Eduniversal svetovni konvenciji leta 2018 v najvišji rang »5 palm odličnosti« ter proglasitev za drugo najboljšo poslovno šolo v Vzhodni Evropi.

Branko Azeski, predsednik Gospodarske zbornice Makedonije in član mednarodnega svetovalnega odbora Ekonomske fakultete, je v svojem govoru dejal, da je Ekonomska fakulteta lep primer, kako naj se izobraževanje in gospodarstvo medsebojno povezujeta in sodelujeta. Poudaril je, da je Slovenija kot perspektivna država iz regije naredila velik korak naprej z vstopom v Evropsko unijo, da je Univerza v Ljubljani, Ekonomska fakulteta na seznamu svetovno priznanih poslovnih šol ter da izobraževalni model, ki ga ponuja Univerza v Ljubljani, Ekonomska fakulteta z Mednarodno poslovno akademijo in magistrskim programom Poslovodenje in organizacija, vpisanim študentom ponuja priložnost za spoznavanje uporabe evropskih modelov učenja in dobrih praks. Ob zaključku dogodka je dekanji prof. dr. Metki Tekavčič podelil plaketo za medsebojno sodelovanje ter priznanje Univerzi v Ljubljani, Ekonomski fakulteti za resno in ugledno poslovno in izobraževalno partnerico Gospodarske zbornice Makedonije.

Zorica Apostolska, ministrica za tuje investicije v Vladi Republike Severne Makedonije, je imela nagovor na temo »Integracijski procesi EU, namenjeni privabljanju tujih neposrednih naložb v Republiko Severno Makedonijo«. V zaključku svojega govora je poudarila, da Univerza v Ljubljani, Ekonomska fakulteta nesebično uresničuje Bilateralni sporazum za področje izobraževanja med Republiko Severno Makedonijo in Republiko Slovenijo ter je tako s svojo razpoložljivostjo za državljane Severne Makedonije postala partner pri izgradnji človeških virov za gospodarstvo in institucije v Severni Makedoniji.

Dr. Andreja Kodrin, članica investicijskega odbora Evropskega sklada za strateške naložbe (EFSI), je imela kratko predavanje na temo »Pogled na prihodnost Evropske unije: med mirom, globalno konkurenčnostjo in investEU«. V izjavi za medije je dejala, da je delovanje Evropske unije osredotočeno na tri področja: prvo je mir, stabilnost in varnost, drugo ogromen trg z več sto milijonov prebivalcev in tretje investicije. Ta področja so povezana preko izobraževanja, zato je velik izziv, kako izobraževati kadre in uspeti, da visoko izobraženi kadri ostanejo v svoji državi.

Ob zaključku dogodka so nekdanja študenta Hristina Lozanoska in Kristijan Georgievski ter sedanja študentka Mihaela Gjorčeva predstavili svojo pozitivno izkušnjo s študijem na Univerzi v Ljubljani, Ekonomski fakulteti, ki jim je prinesel veliko znanja in koristi pri zaposlitvi in delu. Dejali so, da so bili izredno zadovoljni z metodami poučevanja, s profesorji, literaturo in študijami primerov.

Ob zaključku dogodka se je dekanja prof. dr. Metka Tekavčič v imenu Univerze v Ljubljani, Ekonomske fakultete zahvalila za sodelovanje ministrici Zorici Apostolski in Branku Azeskemu, predsedniku Gospodarske zbornice Makedonije. Slednja je omogočila predstavitev aktivnosti Univerze v Ljubljani, Ekonomske fakultete v svojih prostorih.

Dogodek je medijsko spremljalo več novinarskih hiš.

 


Image gallery:

Publish your comment: