EF » EFnet » Novice » Ekipa pride daleč pred kakovostjo ideje

Ekipa pride daleč pred kakovostjo ideje

17.04.2019

O ustvarjalnosti in inovativnosti je govoril dr. Miha Škerlavaj, profesor za področje vodenja in organizacijskega vedenja na Ekonomski fakulteti UL in na BI Norveški poslovni šoli v Oslu. Poslušaj celoten intervju na: https://val202.rtvslo.si/2019/04/poslovne-krivulje-139/.

Dr. Miha Škerlavaj raziskuje zanimiva področja: med drugim razvoj vodij, ravnanje z ljudmi pri delu, ustvarjalnost in inovativnost. Ko se pogovarjamo o ustvarjalnosti in inovativnosti, osredotočenost na posameznika ne vodi do rezultatov, pač pa je v ospredje treba postaviti time.

“Eni ljudje imajo nore ideje, drugi jih znajo spraviti k življenju, tretji pa znajo vzpostaviti ravnotežje med različnimi profili. Pomembno pa je, da so te ideje plod neke dejanske uporabnosti, ki jo začuti naročnik storitve.”

Kaj pa je inovacijski paradoks in kako naj bi se v organizacijah z njim spopadli?
“To je dvojni fenomen inovacij. Na eni strani imamo pogoje, ki omogočajo razmišljanje zunaj okvirjev, nore ideje in nove rešitve, na drugi strani pa moramo te ideje udejanjiti. To, kar spodbuja razmišljanje zunaj okvirjev, je včasih diametralno nasprotje tistemu, kar je mogoče izpeljati. Naloga vodij je, da jim to uspe kar najbolje uravnotežiti.”

Za ustvarjalnost in inovativnost v organizacijah so torej bistveni timi.“Ekipa pride daleč pred kakovostjo ideje. Te se spreminjajo, se razvijajo, če pa ekipa dobro deluje, je to veliko večje zagotovilo uspeha kot sama začetna ideja.”

Vir: RTV Slo; Val 202


Publish your comment: