EF » EFnet » Novice » Kdo je ženska v ozadju Galerije Ekonomske fakultete?

Kdo je ženska v ozadju Galerije Ekonomske fakultete?

23.04.2019

Kdo je ženska v ozadju Galerije Ekonomske fakultete?

Vsak prvi torek v mesecu v Galerijo Ekonomske fakultete vstopijo nova umetniška dela, nove priložnosti za občudovanje umetniških del in na novo obarvan svet. Morda malce nenavadno za Ekonomsko fakulteto, kjer neposredne povezanosti z umetnostjo ni. Pa vseeno nujno in zelo dobrodošlo, saj je umetnost »duhovna hrana« vsakega posameznika, naj se tega zaveda ali ne. Seveda se to ne zgodi samo od sebe, zato sem se odločila pokukati v ozadje in prišla prav do začetka simbioze umetnosti in ekonomije, ki se tako elegantno dogaja iz meseca v mesec.

Pa naj začnem na začetku. Slavica Zrakič, univ. dipl. umet. zgod., strokovna sodelavka, je na Ekonomsko fakulteto prišla pravzaprav po naključju – po zgolj enomesečnem nadomeščanju prijateljice, ki je kasneje dala odpoved, kar je botrovalo stalni zaposlitvi Slavice. Tako je umetnostna zgodovinarka ob delu v knjižnici videla potencial v praznih stenah ter možnost za spremembe in izboljšave: »Ker mi je bilo seveda dolgčas samo v knjižnici, sem že videla, kako bi lahko izkoristila neizkoriščene prostore.« Kljub začetnemu neposluhu za likovno umetnost je elegantno prebila led z idejo o razstavi knjig.

Ko se je na Ekonomski fakulteti zaposlila še ena umetnostna zgodovinarka Alma Pengal, ki je takrat vodila galerijo KUD, so se razstave začele odvijati kar same od sebe. Videli smo že preko 100 razstav, tudi mednarodnih razstavljavcev in takratnih nadobudnih likovnih ustvarjalcev, ki so se skozi leta razvili v priznane umetnike. Čeprav takrat še ni bilo uradnih otvoritev razstav, kot smo jim lahko priča danes, je tedanje galerijske prostore vsak mesec obarval nov umetniški repertoar. Tako je skoraj 30 let nazaj v prostoru takratnega Oddelka informacij nastala galerija CEK, ki se je prelevila v središče družabnosti na fakulteti.

Tekla so leta, fakulteta se je razvijala, dobivala je novo podobo in vedno več posluha za umetnost. Tako je leta 2010, v času akreditacij za družbeno odgovornost, prof. dr. Aljoša Valentinčič podal predlog za razširitev galerijske dejavnosti takratnemu dekanu prof. dr. Dušanu Mramorju, ki je predlog potrdil. Nastala je Galerija Ekonomske fakultete, kot jo poznamo danes. Kmalu po odprtju galerije je bil na pobudo Slavice Zrakič ustanovljen tudi Svet za umetnost EF, ki je odgovoren za dogodke, kot so okrogle mize, bralne značke, predstavitve po drugih fakultetah, organizacija poletne šole kulturnega managementa in seveda sodelovanje z Univerzo v Ljubljani.

Štiri leta kasneje je po spletu okoliščin nastala še Mala galerija na pobudo sodelavca, želja amaterskega umetnika, ki se je želel predstaviti svetu. »Toliko mu je to pomenilo, da sem takrat videla, da moramo imeti še Malo galerijo, da lahko tam razstavljajo ljudje, ki so šele na začetku poti in drugod nimajo možnosti. Tako jim damo priložnost, da lahko začnejo,« je povzela Slavica. V Mali galeriji je tako že razstavljal osnovnošolec, nato srednješolec, ki je sedaj akademski umetnik, pa tudi nekateri študenti Ekonomske fakultete so že doprinesli k življenju galerije predvsem s fotografskimi razstavami. »Seveda so študentje vedno dobrodošli,« je poudarila Slavica.

Sama je slikala v osnovni in srednji šoli, udeležila se je tudi šole Zmaga Modica, vendar ji slikanje trenutno ni na prednostnem seznamu. Ko je izbirala smer študija, je bila njena prva želja študirati notranji dizajn, vendar ji tedanje okoliščine tega niso omogočale, zato je izbrala študij umetnostne zgodovine, predvsem zaradi ljubezni do umetnosti in umetnikov, kot pojasnjuje z nasmehom. Je ljubiteljica abstraktnih del in grafike. Načrtuje, da se bo ponovno vrnila k slikanju, ko se bo upokojila.

Odločna ženska, ki si nikoli ne bi mislila, da bo dolga leta zaposlena prav na Ekonomski fakulteti, kjer je razvila tudi svoje umetniške in organizacijske potenciale. Zanimivo je, da je njeno primarno delovno mesto pravzaprav bibliotekarstvo, medknjižnična izposoja in profesorski oddelek. Zrakičeva je tako z izjemno vizijo po napredku in močno voljo za uresničitev te vizije poudarila še, da so jo na poti spremljali izjemni sodelavci, s katerimi je soustvarjala Ekonomsko fakulteto, kot jo poznamo danes. Verjeli ali ne, delno odgovorna je tudi za celostno podobo rdeče-sive Ekonomske fakultete, saj je s svojo odločnostjo zahtevala rdeč fotelj, ki je sedaj prav tako vsakdanji del interierja fakultete.

Izjemna Slavica Zrakič je ženska v ozadju, brez katere bi zgodba Ekonomske fakultete zagotovo imela drugačen razplet.

Danica Tajčman, EFnews

efnewskvadrat1

 


Image gallery:

Publish your comment: