EF » EFnet » Novice » Dogodki Konfucijevega inštituta v mesecu maju

Dogodki Konfucijevega inštituta v mesecu maju

05.06.2019

Tudi letošnji maj je bil kulturno obarvan. Mesec smo pričeli s predstavitvami kitajske tradicionalne kulture pitja čaja, ki so potekale vsak torek in četrtek dopoldne, nadaljevali pa z različnimi zanimivimi kulturnimi dogodki.

Kultura pitja čaja

Od 7. maja do 30. maja so vsak torek in četrtek med 10.00 in 11.00 uro v Konfucijevi učilnici v Atriju Ekonomske fakultete potekale predstavitve kitajske kulture pitja čaja. Glavna kitajska učiteljica Konfucijevega inštituta v Ljubljani Xing Ma in študentka sinologije Hana Meško, ki sta se v čajni ceremoniji izobrazili na Konfucijevem inštitutu v Novem Sadu v Srbiji, sta udeležencem predstavili svet pravega čaja in kitajske čajne umetnosti. Prikazu ceremonije je sledil sproščen pogovor ob čaju in suhem sadju, ki se nam kot prigrizek ob čaju najbolj prileže.

Dialogi na krilih vetra: Šansoni o kitajski in zahodni kulturi

V petek, 10. maja je Konfucijev inštitut Ljubljana slovesno otvoril mesec maj. Mesec kitajske kulture se je začel z jazz koncertom v Kavarni Slamič v Ljubljani. Glasbeniki Jana S. Rošker, Marjan Farič in Dejan Berden so popeljali občinstvo na čarobno glasbeno potovanje, ki se je začelo v domovini glasbenega tria – Prekmurju, ter se nadaljevalo tja do tradicionalne Kitajske in nazaj do sodobne globalne kulture. Tako je na ta večer klasična kitajska poezija ponovno zaživela; izpod peresa Jane Rošker prevedena v slovenščino in odeta v znane jazzovske melodije. Dogodka se je udeležilo okoli 100 obiskovalcev.

Solze cvetov in Biseri tradicionalne kitajske poezije: Dva večera poezije v mesecu maju

Konfucijev inštitut Ljubljana je v sodelovanju z oddelkom za Azijske študije ter Sinološkim društvom Yuan v mesecu maju organiziral dva večera kitajske poezije. Prvi večer je potekal 16. maja 2019 ob 19. uri v Konfucijevi učilnici v atriju Ekonomske fakultete. Študenti sinologije Mina Grčar, Severin Lorenčič, Aljaž Novak ter Hana Meško so pod vodstvom mentorice Tee Sernelj, lektorice za sinologijo na Filozofski fakulteti v Ljubljani pripravili avtorske prevode sodobne kitajske poezije ter jih na dogodku recitirali ob kitarskem spremstvu glasbenika Jurija Čendaka. Izbrali so pesnike najmlajše generacije, rojene v poznih 80-ih letih prejšnjega stoletja in 90-ih in iskali podobnosti in povezave med miselnostjo slovenske in kitajske sodobne mladine. Dogodka se je udeležilo okoli 50 oseb.

Drugi večer poezije je bil namenjen tradicionalni kitajski poeziji. Srečali smo se 30. maja 2019 ob 19. uri v Konfucijevi učilnici v Atriju Ekonomske fakultete. Študenti sinologije Mina Grčar, Severin Lorenčič, Aljaž Novak ter Hana Meško so recitirali avtorske prevode nekaterih biserov poezij izpod peresa slavnih pesniških mojstrov iz dinastije Tang (618 – 907) kot so Li Bai, Du Fu, Wang Wei in drugi. Za glasbeno spremljavo je poskrbel glasbenik Jurij Čendak in pričaral prav posebno vzdušje.

Razstava male plastike: Actuality and challenges of small sculpture today

V tednu od 20. maja do 24. maja 2019  je KI Ljubljana organiziral delavnice za študente Pedagoške fakultete Ljubljana, smer likovna pedagogika in gostujočih kitajskih študentov iz School of Art, Xi’an University of Architecture and Technology. Po treh dneh delavnic v ateljeju g. Mirka Bratuša so študentje v petek, 24. maja 2019 na Pedagoški fakulteti Ljubljana postavili razstavo ustvarjenih del.


Image gallery:

Publish your comment: