EF » EFnet » Novice » Otvoritev razstave: Darja Štefančič – “V prizmi pogleda”

Otvoritev razstave: Darja Štefančič – “V prizmi pogleda”

06.06.2019

V mesecu juniju 2019 se v Galeriji Ekonomske fakultete z razstavo imenovano V prizmi pogleda predstavlja umetnica Darja Štefančič.

Darja Štefančič že štiri desetletja predano, avtorsko izvirno, likovno prepričljivo in metjejsko perfekcionistično, pa tudi intelektualno bogato, duhovno poglobljeno, kulturno večplastno in simbolno pomenljivo izgrajuje svoj slikarski svet.

S precizno, umirjeno, drobno potezo ter z izostrenim občutkom za oblike in barve na kvadratnih slikovnih poljih vzpostavlja in neguje svojo pretanjeno likovno poetiko. V motivnem smislu uresničuje predvsem (p)oseben stik z naravo, s krajino, ki jo dviguje v imaginarne sfere. Njen magični realizem pa je osvobojen tradicije in konvencij, prepuščen avtorski moči in svojstvenosti.

Ustvarjalni proces je skrbno nadzorovan in zaznamovan z izjemno ustvarjalno koncentracijo. Ob vodilnih prizadevanjih pa nastajajo tudi drugačni slikarski zapisi. Sproščeni so, neposredni in prvinski. Razpirajo slikarkin potencial, ki zaigra v trenutku, ko se osvobodi določil svojega pojavnega repertoarja, ko seže onkraj svojih ilustrativnih elementov. Prepusti se trenutku in se odpre naključju. V njej se prebudi občutek radovednosti in želja po spremembah. Takrat je čas za drugačno ustvarjalno razpoloženje, za (raz)grajevanje motivnih nagovorov vse do abstrakcije, za nezadržni slikarski odziv v obliki sproščenih nanosov barv, za gibko in lahkotno poplesavanje geste, za karakterno raznolike sledi in za dinamične barvne dialoge med njimi. Likovno-vizualna dejanja, ki se zdijo kot intuitivni hipni prebliski in se bolj kot miselnemu, odzivajo čustvenemu klicu, nezadržno sledijo moči notranje vzgonske sile. A zapisi ostajajo ubrane celote, saj je slikarska igra vodena iz avtoričine podzavesti, v kateri je trdno zakodiran likovno-estetski sistem in izoblikovan občutek za ritem in ravnovesje, za barve in njihova medsebojna srečevanja. Nedvomno so to dela, ki za intermezzo osmišljajo trenutke in dajejo poleta ustvarjalni svobodi, so pa tudi skice, osnutki za tiste resne, premišljene, poglobljene, z jasnim konceptom zastavljene in filigransko dovršeno uresničene žlahtne slikarske stvaritve, za Darjina rémek dela.

Za slikarko, ki je srečna v oazi svojega ustvarjalnega miru, v brezpogojni navezi z oljnimi barvami, čopiči, terpentinom in slikarskimi platni, je posebno leto. Njena dela so bila opažena ter vključena v pomembne konceptualno zastavljene in selektivne razstave v mednarodnem prostoru. Strokovna javnost se jim je poklonila in jih nagradila. Spoznala je njihovo svojstvenost, njihovo izjemno in pristno avtorsko izraznost.

Anamarija Stibilj Šajn

Razstava je na ogled v prostorih Galerije Ekonomske fakultete.


Image gallery:

Publish your comment: