EF » EFnet » EFnews » Poslovili smo se od razstave Izseki iz Čudežne dežele

Poslovili smo se od razstave Izseki iz Čudežne dežele

02.09.2019

Torek, 27. avgust 2019, je bil poseben dan, saj se je v Galeriji Ekonomske fakultete izjemoma zgodila zatvoritev razstave namesto otvoritve, kot smo je vajeni. Dogodek je zaznamovala ne le umetnica, ampak tudi njena družina. Glasbena skupina Kontrabant, na čelu katere je mož umetnice Béla Szomi Kralj in beleži že več kot 25 let ustvarjanja, je dodala tisto smetano na sadno kupo umetniških kolažev, ki so v galerijo vnašali čarobnost. Za češnjo na vrhu pa je poskrbela njena hči Zsuzsika Szomi Kralj, ko je brezhibno zaigrala na klasično harmoniko.

Pa vendar je prvo vprašanje, ki se porodi ob ogledu razstave Izseki iz Čudežne dežele, kaj pravzaprav je čudežna dežela. Umetnica Arven Šakti Kralj Szomi nam je zaupala, da je ta dežela njen domišljijski svet, njen pogled na vsakdanje trenutke in da je glavni motiv njenih del “čarobnost trenutka, pa tudi neulovljivost trenutka, kar je seveda čisto skregano s tem, da si fotograf”.

Seveda ima vsaka podoba v kolažiranih delih, ki so kar dva meseca v galeriji opominjali na čarobnost trenutkov vsakdanjega življenja, za seboj zgodbo. Zgodbe, ki jih pravzaprav pozna le umetnica, namigujejo na ujete trenutke življenja, ki je dandanes hitro in napeto, pa vendar so to trenutki, ki vnašajo magičnost v monden način življenja sodobnega človeka. Ujeti izseki iz Čudežne dežele so pravzaprav tisti mali, a vendar pomenljivi, celo čarobni utrinki življenja, za katere Arven Šakti pravi, da “če to uspeš videti, si lahko kar zelo srečen”.

Na dogodku pa smo izvedeli tudi, da je Arven Šakti letos prejela Priznanje za pomembna umetniška dela Akademije za likovno umetnost in oblikovanje ter Univerze v Ljubljani, ki je najvišje priznanje za umetniški opus, enakovredno doktoratu znanosti. Skromna umetnica, ki zagotovo na prvo mesto postavlja družino, kar je razvidno ne le iz dogodka samega, temveč tudi iz motivov razstavljenih fotografij, je z nasmehom dejala, da je prejeto pismo kar petkrat prebrala, preden je dojela, da je njeno delo prejelo to častno priznanje. Uradna slavnostna podelitev letošnjih priznanj bo sicer potekala šele v oktobru letošnjega leta.

Danica Tajčman, EFnews

efnewskvadrat1


Image gallery:

Publish your comment: